Na ulicach polskich miast i miasteczek bez problemu znaleźć można punkty, gdzie podawany jest kebap/kebab. Ten tradycyjny pochodzi oczywiście z Turcji, ale praktyka pokazuje, że bez problemu znajdziemy szereg wariantów, którym daleko do oryginalnych smaków. Na co więc zwrócić uwagę, gdy chcemy zjeść prawdziwy turecki kebap i dlaczego w języku polskim bardziej przyjęła się forma kebab?
Poprawna nazwa kebap – kebab
Tureckie danie kebap jest popularne niemalże na całym świecie, a w rodowitym kraju jest dostępne niemalże na każdej ulicy. Tam też najłatwiej znaleźć można oryginalne receptury, które zachwycać będą bogactwem aromatów. Prawdziwy kebap jest przygotowywany z mięsa baraniego lub z kurczaka. Co istotne, nie może być ono wcześniej zmielone. Płaty mięsa są nadziewane na specjalny pionowy rożen, który się obraca, równomiernie przypiekając kawałki oraz cienkie skrawki. Następnie kebap podawany jest w pitach – czyli tradycyjnych tureckich chlebkach z sosem jogurtowym z pietruszką. Punktu widzenia językowego poprawna jest forma kebab, choć łacińska fleksja języka tureckiego nadal promuje nazwę kebap i taką też w wielu polskich miastach znaleźć można. Można więc założyć, że obie formy są równorzędne, szczególnie że zasady polskiej wymowy będą wpływać na odmianę i częstotliwość używania.
Składniki mają znaczenie
W barach znaleźć można wiele rodzajów oryginalnego tureckiego dania. Warto pamiętać, że w każdym z nich pojawiają się te same składniki – czyli mięso opiekane na pionowym ruszcie oraz chlebek i sos. Najpopularniejszy niezmiennie jest Doner. Zrobiony z baraniny, kurczaka lub wołowiny ma również dodatek warzyw. Natomiast Adana Kebap jest podawany z mięsem z baraniny, z sałatą i pomidorami. Całość jest grillowana z kaszą bulgur i podawana na talerzu. Dodatkiem są ostre przyprawy.
Jak zrobić kebab w domu?
Iskender Kebap to chlebek posmarowany jogurtem, skrawki mięsa i grillowane warzywa. Wszystko jest delikatne i polane masłem. Durum Kebap ma postać szaszłyków z mięsa drobiowego, wołowego lub jagnięciny. Podawany jest na talerzu w specjalnym chlebie lawasz z pomidorami, papryką i bakłażanem. We francuskie ciasto natomiast zawinięty jest Talas Kebap, a po zapieczeniu jest podawany na talerzu. Urfa Kebap to przede wszystkim czarne chilli, baranina, sałata i pomidory oraz kasza bulgur. W formie opiekanych wałeczków jest podawany Manisa Kebab z jogurtem i sosem pomidorowym. Jak widać, turecki street food ma bardzo dużo twarzy i smaków, dodatkowo każdy rejon Turcji ma swoje tradycje, metody oraz ulubione składniki. Odkrywanie ich wszystkich to prawdziwa przygoda dla smakoszy.
tekst i fot. mat. partnera