22 listopada 2024

Gorące serowe przekąski na jesienne wieczory

Sery pleśniowe to wspaniały przysmak, najczęściej pojawiający się na kanapkach, jako dodatek do pizzy i makaronu. Często kojarzymy je z Francją i Szwajcarią, gdzie wytwarza się najwięcej gatunków. Specyficzny smak i zapach serów pleśniowych ma zwolenników bez liku, a sposobów ich serwowania jest tak wiele, że nawet najbardziej wytrawni smakosze odnajdują kulinarną radość.

Reklamy

Materiał reklamowy


Jedzmy sery pleśniowe…

Reklamy

…bo są smaczne i zdrowe. Dostarczają duże ilości fosforu i wapnia, co jest niezbędne dla człowieka i sprzyja wzmacnianiu kości i zębów. Sery pleśniowe są też znakomitym źródłem witamin. Zawierają duże ilości witaminy A, D, E oraz witamin z grupy B. Potas i sód wpływają na właściwy przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie, a między innymi wpływają na prawidłową pracę serca. We Francji, ten rodzaj serów podaje się już małym dzieciom, ponieważ dostarczają wielu cennych składników, wpływających korzystnie na maluchy w czasie ich wzrostu.

Zwolenników tych smaków nie trzeba przekonywać do przyrządzania potraw i przekąsek z serów pleśniowych. Dziś można wybierać spośród wielu gatunków. Jedne są delikatne, kremowe jak na przykład Castello White, a inne o zdecydowanie bardziej wyrazistych aromatach. Niektóre sery pojawiają się z dodatkami zielonego pieprzu czy papryki. Inne z niebieską lub zieloną pleśnią, serwowane w towarzystwie wina, zapewniają niesamowite rozkosze podniebienia. Nowicjuszom proponujemy rozpocząć serową przygodę od tych delikatnych, tak, aby powoli wchodzić w świat tych wyszukanych przyjemności kulinarnych. Zachęcamy do zapoznania się propozycjami wykorzystania serów pleśniowych, które przygotowaliśmy we współpracy z marką Castello (http://www.castellocheese.com/pl-pl/).

Reklamy

…na ciepło…

Jedną z najbardziej znanych, wykwintnych potraw, przygotowywanych z serów pleśniowych jest fondue. To danie wywodzi się ze Szwajcarii. Po raz pierwszy pojawiło się na stołach około XVII wieku. Ponieważ alpejskie zimy były srogie i mieszkańcy tych rejonów mieli trudności z zapewnieniem sobie dostępu do świeżych produktów, musieli wykorzystywać to, co mieli „pod ręką”. Najczęściej był to suchy, stary ser, chleb nie pierwszej świeżości i wino. Pojawiła się więc idea podgrzewania sera i moczenia w nim kawałków czerstwego pieczywa. I właśnie dzięki tym doświadczeniom, dzisiaj cały świat rozkoszuje się serowym fondue, które uważane jest za jedną z najbardziej ekskluzywnych potraw.

Fondue przygotowujemy w specjalnym garnku – caquelon, w którym roztapiamy ser. Można je przyrządzić z serów zwykłych, ale niesamowitą głębię smaku otrzymamy, gdy wykorzystamy chociażby ser Castello White. Potrawę można podawać nie tylko z chlebem. Zanurzone w fondue brokuły czy karczochy, ugotowane al dente, są wręcz znakomite, nie wspominając już nawet o wszystkich aspektach zdrowotnych takiego dania.

Sery pleśniowe przygotowywane na ciepło w panierce z powodzeniem zastępują mięsne potrawy. Serwowane z żurawinami czy malinami w formie konfitury, dostarczają niesamowitych doznań smakowych. Można też przygotować serowe danie z grilla. Wystarczy zawinąć spory kawałek w folię i grillować. Podajemy go z sałatkami i to zarówno z tymi, przygotowanymi w tonacji wytrawnej, jak i w wersji owocowej.

Delikatne mięso, na przykład polędwiczki wieprzowe, też doskonale smakuje w towarzystwie sera pleśniowego. Jeżeli na patelni usmażymy polędwiczki i dodamy pokrojony ser Castello Danish Blue, otrzymamy naprawdę wykwintne danie, którym będziemy mogli zabłysnąć w towarzystwie.

…i na zimno

Oczywiście, sery pleśniowe doskonale smakują również na zimno. Wszyscy znamy i kochamy tak zwane deski serów. To przekąska, którą można przygotować w kilka minut, nawet w sytuacji, gdy do drzwi pukają niezapowiedziani goście. Na półmisku układamy różne rodzaje serów, z których połowę stanowić powinny sery pleśniowe. Warto, by obok nich pojawiły się winogrona w każdym kolorze i dobre, białe, wytrawne wino. Taki poczęstunek nie dość, że doskonale smakuje, to wygląda ekskluzywnie i elegancko.

Sery pleśniowe możemy wykorzystać w kanapkach, koreczkach – zawsze będą miło przyjmowane przez domowników i gości. W codziennym menu, gdy przygotowujemy chociażby spaghetti, warto, zamiast tradycyjnego parmezanu, dodać właśnie pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Potrawa nabierze zupełnie innego wymiaru. Na koniec wszystkim tym, którzy uwielbiają kuchenne przygody, polecamy przygotowanie ptysiów z nadzieniem serowym. Ptysie można upiec znacznie wcześniej, przed podaniem na stół nałożyć farsz i podgrzać lekko w piekarniku – serwowane z owocami są prawdziwą pychotą. Smacznego.

Po więcej ciekawych inspiracji zapraszamy na http://www.castellocheese.com/pl-pl/.

 

 fot. mat. sponsora