28 kwietnia 2024

Nasze kasze – III edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego

11 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie odbył się Powiatowy Konkurs Kulinarny „Poszukiwanie Walorów Kulinarnych i Turystycznych Powiatu Hrubieszowskiego”, a tematem przewodnim były „Nasze Kasze”.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z wykorzystaniem kasz charakterystycznych dla naszego regionu.

W konkursie wzięli udział uczniowie Zespołu Szkól nr 1 w Hrubieszowie oraz uczniowie Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno – Wychowawczych w Hrubieszowie.

PZPSW reprezentowały dwie drużyny dwuosobowe: Anastazja Nowicka i Kamil Gałuszko oraz Magdalena Jakimiec i Paweł Gołębiewski. Prace uczniów podczas przygotowania do konkursu koordynowały Anna Wiśniewska i Agnieszka Tomicka.

Poziom przygotowanych przez uczniów potraw był bardzo wysoki, czego dowodem są wyniki konkursu. Członkowie komisji konkursowej mieli problem z wyłonieniem laureatów. Spośród siedmiu zespołów I miejsce przyznano Anastazji Nowickiej i Kamilowi Gałuszko za „Kaszę gryczaną zapiekaną z serem, z sosem wiosennym” oraz Paulinie Kot i Ewie Ożarowskiej za „Piersi z kaczki z sosem żurawinowym i placuszkami gryczanymi” zaś II miejsce zajęli: Magdalena Jakimiec i Paweł Gołębiewski za „Roladę drobiowa z farszem z kaszy jaglanej i żurawiną w towarzystwie sosu morelowego i malinowego” oraz Ewelina Ożarowska i Anna Kamińska za „Mus z pstrąga na placuszkach gryczanych”.

Nasi uczniowie zaprezentowali się z jak najlepszej strony. Członkowie komisji zachwycili się i docenili smak minionych lat w zapiekanej kaszy gryczanej z serem oraz nietuzinkowy i niezwykły smak rolady drobiowej, a szczególnie sosów.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, które ufundowane były przez Starostę Powiatu Hrubieszowskiego oraz nauczycielki Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie.

 

Zdjęcia »

 

źródło i fot. PZPSW