We wtorek, 18 grudnia 2012r. odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny pod hasłem „Na wigilijnym stole”. W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny z klas gastronomicznych.
Organizatorami konkursu były nauczycielki zajęć praktycznych: Justyna Chwedczuk, Danuta Przystupińska, Jadwiga Sawiniec, Ewa Szeweńko.
Podczas konkursu uczniowie wykazali się bardzo dużą wiedzą z zakresu technologii gastronomicznej, znajomością bożonarodzeniowej tradycji oraz niezwykłą pomysłowością.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
- Etap I – sporządzenie dania głównego o charakterze wigilijnym,
- Etap drugi – świąteczne nakrycie stołu.
Prace konkursowe oceniały 2 komisje.
Pierwsza – komisja degustacyjna w składzie:
- Z – ca dyr. szkoły – p. Zygmunt Ryszkiewicz – przewodniczący komisji konkursowej,
- Z – ca dyr. szkoły – p. Zbigniew Petruczynik,
- Kierownik Warsztatów Szkolnych- p. Wojciech Jakulewicz,
- Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Ewa Szeweńko.
Komisja oceniała:
- wygląd i aranżację stołu i potraw,
- dobór składników,
- smak potraw.
Druga – komisja techniczna w składzie:
Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Danuta Przystupińska,
Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Jadwiga Sawiniec,
Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Justyna Chwedczuk.
Komisja oceniała:
- przygotowanie stanowiska pracy,
- czystość pracy,
- profesjonalizm pracy.
Każdy zespół mógł otrzymać maksymalnie 100 punktów.
Wyniki konkursu:
Miejsce |
Nazwisko, imię
|
Kl. |
Suma punktów |
I
|
Kot Paulina Ożarowska Ewa
|
III T4b |
100 |
II
|
Skindzier Natalia Łazorczyk Kinga
|
III T4b |
97 |
III |
Nowicki Krzysztof Kimak Kinga
|
II T4b |
95 |
IV
|
Dudek Kornelia Bezłada Małgorzata
|
IV T4c |
94 |
V |
Kawka Jarosław Magier Łukasz
|
II T4c |
90 |
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy.
Ewa Szeweńko