Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie zaprasza restauracje, zakłady masarskie i producentów wędlin z terenu województwa lubelskiego do udziału w II edycji konkursu kulinarnego pt. „Lubelska wołowina na talerzu” na najlepszy regionalny produkt wytworzony z wołowiny.
Celem konkursu jest promocja zdrowej żywności wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne receptury.
Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:
– produkty z wołowiny (mięso, wędliny, kiełbasy)
– potrawy z wołowiny (przystawki, zupy, dania główne)
Kartę zgłoszenia udziału można pobrać ze strony www.lubelskie.pl a następnie nadesłać najpóźniej do 20 czerwca br. na adres: Departament Rolnictwa i Środowiska, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, ul. Lubomelska 1-3, 20-072 Lublin lub faksem (81) 44 16 729.
Dodatkowe informacje – tel. (81) 44 16 722, lub (81) 44 16 532.
Finał zostanie rozstrzygnięty 30 czerwca br. podczas XXVI Wystawy Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie (powiat zamojski).
Laureaci otrzymają cenne nagrody rzeczowe oraz bezpłatne miejsce na stoisku województwa lubelskiego podczas V edycji Targów Naturalnej Żywności „NATURA FOOD” w dniach 12-14 października br. w Łodzi.
Organizatorem Konkursu jest Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie we współpracy z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.
Konkurs kulinarny jest elementem realizowanego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie projektu pt. „Lubelska Wołowina” promującego wśród rolników produkcję wołowiny wysokiej jakości.