15 lipca br. na Zamku w Janowcu odbędzie się finał regionalny XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Celem konkursu jest promocja regionalnej żywności, wytwarzanej przez rodzimych producentów z wykorzystaniem tradycyjnych technologii w oparciu o lokalne surowce.
Jury konkursu oceni zgłoszone wyroby w dwóch kategoriach:
– regionalny, tradycyjny produkt żywnościowy,
– regionalna, tradycyjna potrawa kuchni polskiej w ofercie placówek gastronomicznych.
Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe. Laureaci finału regionalnego będą mogli ubiegać się o statuetkę „Perły 2012”, która zostanie wręczona podczas targów Polagra w Poznaniu.
Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
W ubiegłorocznym finale regionalnym wzięło udział 101 wystawców ze 123 produktami oraz w części gastronomicznej 7 producentów z klasycznymi, dwudaniowymi obiadami.
Ogólnopolskie tytuły „Perła 2011” otrzymali: Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Gminy Fajsławice za „zupę chłopską”, Janina Bańka z Kraśnika za „gruszkę suszoną kraśnicką” oraz Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie za „chłodnik lubelski” i „pierś kaczki z gryczakiem, szparagami i pieczonym jabłkiem”.
„Klucz do Polskiej Spiżarni” – honorowe wyróżnienie przyznawane osobom szczególnie zasłużonym dla promocji rodzimych produktów – trafił do Marianny Wiktorowicz, prezesa Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Baranowie, która na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściła aż sześć produktów wędliniarskich.
Szczegółowe informacje i zgłoszenia do konkursu: Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, tel. 081 44-16-538.
Dokumenty do pobrania: www.lubelskie.pl w zakładce „Rolnictwo i obszary wiejskie”.
Wnioski przyjmujemy do 31 maja br.