22 listopada 2024

Horodło: Zapraszamy na Powiatowy Regionalny Jarmark Nadbużański

Zapraszamy na Powiatowy Regionalny Jarmark Nadbużański, który odbędzie się 23 lipca na boisku sportowym w Horodle.

Reklamy

 

Początek imprezy o godz. 15.00.

 

***

Reklamy

 

HRUBIESZOWSKI PRODUKT KULINARNY 2017

Horodło 23 lipca 2017 r.

Reklamy

Regulamin

 

Organizatorem konkursu jest:

Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie

Wójt Gminy Horodło

Gminny ośrodek Kultury w Horodle

 

Celem konkursu jest:

poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;

poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje; upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.

 

Uczestnikami konkursu mogą być:

osoby indywidualne

organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.

 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

Ciasta, chleby i inne wypieki;

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);

Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).

 

Warunki uczestnictwa:

zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22- 523 Horodło, tel. 084 651 51 01, e- mail: domhor@interia.pl, lub w dniu konkursu

przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2017 ” mogą przygotować dowolną ilość produktów w/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.

 

Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja konkursowa powołana przez organizatora.

 

Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów:

smak potrawy /1-10 punktów/;

regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy /1 -5 punktów/;

oryginalność potrawy /1- 5 punktów/;

sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) /1 – 5 punktów/.

Maksymalnie uczestnik/wystawca/ może otrzymać 25 pkt.

Nagrody w poszczególnych kategoriach:

I miejsce – nagroda rzeczowa

II miejsce – nagroda rzeczowa

III miejsce – nagroda rzeczowa

Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.

Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 23 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

Regulamin oraz karty produktu dostępne również na naszej stronie internetowej: www.domhor.com