Zapraszamy do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2022, podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego 2022.
Wójt Gminy Horodło, Starosta Hrubieszowski oraz Gminny Ośrodek Kultury w Horodle zapraszają do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2022, podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego. Jarmark odbędzie się w dniu 24 lipca 2022 roku o godzinie 15.00, przy Świetlicy Wiejskiej w Hrebennem.
Patronat honorowy nad imprezą sprawują: Wójt Gminy Horodło oraz Starosta Hrubieszowski.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest:
• Wójt Gminy Horodło
• Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie
• Gminny ośrodek Kultury w Horodle
2. Celem konkursu jest:
• poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;
• poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;
• upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.
3. Uczestnikami konkursu mogą być:
• organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.
4. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
• Ciasta, chleby i inne wypieki;
• Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
• Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).
5. Warunki uczestnictwa:
• zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22- 523 Horodło, tel. 084 651 51 01, e- mail: domhor@interia.pl, do dnia 13.07.2022 r. Produkty zgłoszone po w/w terminie nie będą dopuszczane do oceny.
• przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2022 ” mogą przygotować dowolną ilość produktów w/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.
6. Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja konkursowa powołana przez organizatorów.
7. Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów :
• smak potrawy (1-10 punktów);
• regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy (1-5 punktów);
• oryginalność potrawy (1-5 punktów);
• sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) (1-5 punktów).
Maksymalnie uczestnik/wystawca/ może otrzymać 25 pkt.
8. Nagrody w poszczególnych kategoriach:
• I miejsce – nagroda rzeczowa
• II miejsce – nagroda rzeczowa
• III miejsce – nagroda rzeczowa
Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.
9. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 24 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Hrebennem
Regulamin oraz karty produktu dostępne również na naszej stronie internetowej: www.domhor.com
(źródło: GOK Horodło)