Konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2022

Zapraszamy do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2022, podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego 2022.

Reklamy

Wójt Gminy Horodło, Starosta Hrubieszowski oraz Gminny Ośrodek Kultury w Horodle zapraszają do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2022, podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego. Jarmark odbędzie się w dniu 24 lipca 2022 roku o godzinie 15.00, przy Świetlicy Wiejskiej w Hrebennem.

Patronat honorowy nad imprezą sprawują: Wójt Gminy Horodło oraz Starosta Hrubieszowski.

Regulamin konkursu:

1. Organizatorem konkursu jest:

• Wójt Gminy Horodło

• Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie

• Gminny ośrodek Kultury w Horodle

2. Celem konkursu jest:

• poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;

• poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;

• upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.

3. Uczestnikami konkursu mogą być:

• organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.

4. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

• Ciasta, chleby i inne wypieki;

• Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);

• Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).

5. Warunki uczestnictwa:

• zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22- 523 Horodło, tel. 084 651 51 01, e- mail: domhor@interia.pl, do dnia 13.07.2022 r. Produkty zgłoszone po w/w terminie nie będą dopuszczane do oceny.

• przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2022 ” mogą przygotować dowolną ilość produktów w/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.

6. Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja konkursowa powołana przez organizatorów.

7. Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów :

• smak potrawy (1-10 punktów);

• regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy (1-5 punktów);

• oryginalność potrawy (1-5 punktów);

• sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) (1-5 punktów).

Maksymalnie uczestnik/wystawca/ może otrzymać 25 pkt.

8. Nagrody w poszczególnych kategoriach:

• I miejsce – nagroda rzeczowa

• II miejsce – nagroda rzeczowa

• III miejsce – nagroda rzeczowa

Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.

9. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 24 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Hrebennem

Regulamin oraz karty produktu dostępne również na naszej stronie internetowej: www.domhor.com

­

(źródło: GOK Horodło)


Zobacz też:

Wędkarski Dzień Dziecka w Horodle [ZDJĘCIA]

Wędkarski Dzień Dziecka w Horodle [ZDJĘCIA]