W trakcie Dnia Samorządu terytorialnego, który odbył się w Czumowie 12 czerwca, rozstrzygnięty został konkurs „Odkrywamy smaki-kredens żywności w Gminie Hrubieszów”.
Celem konkursu było upowszechnienie wiedzy dotyczącej przetwarzania tradycyjnych i zdrowych przetworów oraz naturalnie suszonych ziół i przypraw.
Komisja Konkursowa powołana Zarządzeniem Wójta dokonała oceny „produktów” które zostały zgłoszone i zakwalifikowała je do przyznania nagród w kategorii Tradycyjne i zdrowe przetwory.
Laureatami w konkursie zostali:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Wolicy za produkt pn.: „Kechup z cukinii”.
II miejsce Pani Zofia Jadczuk za produkt pn.: „Konfitura z zielonych pomidorów”.
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwona Jarzębina” z Moroczyna za produkt pn.: „Buraczki na zimę”.
Wyróżnienia w konkursie otrzymały:
Pani Danuta Hojda za produkt pn.: „Ocet jabłkowy”.
Pani Agnieszka Hojda za produkt pn.: „Sos paprykowo-czosnkowy”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Mienianach za produkt pn.: „Dżem marchewkowo-pomarańczowy”.
Natomiast nagrody pocieszenia otrzymały dwa produkty zgłoszone do konkursu – „Kiszona rzodkiewka” Pani Anny Mączki oraz „Ogórki kiszone smak inny niż tradycyjny” Koła Gospodyń Wiejskich „Ale-Babki” z Husynnego.
Nagrody za udział w konkursie zostały przekazane podczas uroczystości Dnia Samorządu Terytorialnego, który odbył się w niedzielę w Lasku Czumowskim.
Dziękujemy Paniom za udział w I edycji konkursu oraz wszystkie przekazane produkty przygotowane z ogromną pasją i sercem – czytamy na stronie gminy Hrubieszów.
(info i fot. Gmina Hrubieszów)
Zobacz też:
Gmina Hrubieszów: Dzień Samorządu Terytorialnego w Czumowie [ZDJĘCIA]
Gmina Hrubieszów: Dzień Samorządu Terytorialnego w Czumowie [ZDJĘCIA]