W sobotę 22 kwietnia 2017 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Werbkowicach o godzinie 14:00 odbył się VI Konkurs Kulinarny „Super Ryba”.
Była to VI edycja konkursu i stanowiła możliwość pokazania swych umiejętności kulinarnych przez kobiety – dorosłe mieszkanki Gminy Werbkowice.
Konkurs ma na celu promowanie najzdolniejszych kobiet w kategorii kulinarnej, wymianę doświadczeń, aktywizację społeczności lokalnej oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów produktów regionalnych i tradycyjnych w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki a w szczególności agroturystyki.
Komisja Konkursowa w składzie:
1. Łukasz Gołąb – przewodniczący (z-ca dyr. Departamentu Rolnictwa i Środowiska
w Lublinie)
2. Jan Kuś – członek (przedsiębiorca z Werbkowic, właściciel Restauracji Zajazd Dworek
w Mirczu)
3. Szymon Gołofit – członek (szef kuchni – Hotel Restauracja „Gniecki” w Hrubieszowie)
po ocenie 10 dań z ryby zdecydowała przyznać:
I miejsce: „Łosoś zapiekany na szpinaku pod serową pierzynką” – p. Elżbieta Majcher
II miejsce: „Ryba po grecku” – p. Elżbieta Ślusarz
III miejsce: „Łosoś grillowany w marynacie z whisky” – p. Beata Gzik
IV miejsce: „Łosoś pod żółtą pierzynką” – p. Edyta Dąbrowska
oraz wyróżnienie: „Pstrąg w migdałach” – p. Aleksandra Kwaśna
Nagrody rzeczowe ufundowali:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego
Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach
Urząd Gminy Werbkowice
Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli:
Marszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski
Wójt Gminy Werbkowice Lech Bojko
Organizatorzy:
Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach
Gminna Rada Kobiet w Werbkowicach
Więcej zdjęć:
https://www.facebook.com/pg/GOKwWerbkowicach/photos/?tab=album&album_id=1336536349794989