W dniu 21.07.2013 r. na boisku sportowym w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny. Podczas jarmarku rozstrzygnięto konkurs na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2013”.
Komisja po ocenie produktów wg kategorii przyznała nagrody:
I nagrody
1. KGW Zosin – za „Chleb żytnio – razowy na zakwasie””
2. KGW Mołodiatycze „Nalewka sosnówka”
3. KGW Tuczapy „Pasztet regionalny z fasoli”
II nagrody
1. KGW Horodło za „Pierogi babci Jasi”
2. KGW Miętkie „Nalewka z dziurawca”
3. KGW Matcze „Dzik faszerowany kaszą jęczmienną”
III nagrody
1. KGW Poraj za „Ciasto Trociniak”
2. KGW Rogalin alkohol „Wilgoć wąwozu”
3. KGW Liski – ”Mix pierogów”
oraz przyznała wyróżnienia:
I wyróżnienie
1. KGW Modryń – Kolonia za „Chrust pokoleniowy”
2. Marek Kopeć – Koło Łowieckie nr 40 Szarak w Strzyżowie „Napój żniwiarzy”
3. KGW Bereżnica „Rolada Staropolska z kapustą, grzybami i ryżem”
II wyróżnienia
1. KGW Matcze za „Ciasto Snickers”
2. KGW Modryń Kolonia „Nalewka Dereniówka”
3. KGW Mołodiatycze „Paluszki z bekonem”
III wyróżnienia
1. KGW Miętkie „Sernik prababci”
2. KGW Zosin „Whisky z kukurydzy”
3. Aleksandra Kopeć – Koło Łowieckie nr 40 Szarak w Strzyżowie „Szczupak biały”
Nagrody specjalne Wójta Gminy Horodło otrzymały KGW
1. KGW Bereżnica za „Nalewkę z czeremchy”
2. KGW Liski „Chleb razowy”
3. KGW Poraj „Udka pieczone z cukinią i bobem”
Info i fot. UG Horodło