Takich rarytasów jak: kibiny, smocza krew, ćwikiełki, buroczok czy pampuchy z czybrycio będzie można posmakować podczas wojewódzkiego finału XII Edycji konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Zapraszamy wielbicieli potraw regionalnych do odwiedzenia Zamku w Janowcu k. Kazimierza Dolnego w niedzielę 15 lipca.
W konkursowe szranki stanie ponad 120 wystawców prezentujących prawie 200 produktów.
Nagrodzone specjały ubiegać się będą o ogólnopolską nagrodę „Perła” – najważniejszy tytuł przyznawany w Polsce produktom regionalnym.
Początek – godz. 12.00
W programie m.in.:
– kiermasz produktów regionalnych,
– pokaz wypieku cebularza lubelskiego w wykonaniu Krzysztofa Hetmana-Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z piekarzami z piekarni „Grela” z Mełgwi,
– seminarium „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”,
– koncerty zespołów ludowych.
Konkurs organizują: Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.