Sitno: Wyniki konkursu „Lubelska wołowina na talerzu”

6 lipca w Sitnie odbył się konkurs „Lubelska wołowina na talerzu” organizowanego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.

Reklamy


W kategorii „potrawa” zwyciężyły „zrazy wołowe w sosie z grzybów leśnych” przygotowane przez Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” sp. z o.o. z Lublina, drugie miejsce zajęła „wołowina z suszonymi owocami podawana z chlebem wypiekanym według receptury babci” autorstwa Anny Rozdzialik, uczennicy z Zespołu Szkół Rolniczych-Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, a trzecie – „wołowina w sosie” Grażyny Grzegorczyk z Gminnego Koła Aktywnych Kobiet z Fajsławic.

Wyróżnienie przyznano „gołąbkom magnackim” z restauracji „Koncertowa” z Lublina.

W kategorii „produkt” jury przyznało pierwsze miejsce „suchej kiełbasie” Małgorzaty i Janusza Cioczków – Zakład Przetwórstwa Wyrobów Tradycyjnych w Krzczonowie, drugie – „ligawie wołowej wędzonej w rozmarynie” przygotowanej przez restaurację „Koncertowa” z Lublina, a trzecie – „sztufadzie” z Masarni-Ubojni „Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wohynia.