21 kwietnia w Zespole Szkół Nr 1 w Hrubieszowie odbył się Konkurs Kulinarny BITWA KULINARNA – POSZUKIWANIE WALORÓW KULINARNYCH I TURYSTYCZNYCH POWIATU HRUBIESZOWSKIEGO. Konkurs skierowany był do uczniów klas o profilu gastronomicznym. Do udziału w I edycji konkursu zgłosiło się 6 dwuosobowych zespołów.
Komisja w składzie: Wicestarosta Hrubieszowski Leszek Czerwonka, Dyrektor Małgorzata Lachowicz i przedstawiciel Wydziału Edukacji Teresa Perechubko-Mirosław, oceniała kreatywność uczniów, umiejętność zastosowania technik kulinarnych oraz walory smakowe potraw. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne i oryginalne, jednak ostatecznie członkowie komisji przyznali:
I miejsce: Paulina Kot, Ewa Ożarowska za roladki z drobiu z suszonymi pomidorami i fetą;
II miejsce: Marcin Słotwiński, Jagoda Smoląg za kurczaka w sosie cytrynowym;