Czym charakteryzuje się doskonała filiżanka do espresso?
Filiżanka do espresso powinna doskonale komponować z poranną, niesłychanie wyrazistą oraz intensywną kawą. Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jak smakuje dobre espresso i jak wybrać idealną filiżankę!
- Jaki kształt zwykle ma filiżanka do espresso?
- Espresso filiżanki — jaka pojemność będzie odpowiednia?
- Naczynia do kawy espresso — czy może być to jedynie filiżanka?
- Poranne espresso — filiżanka i odpowiednie ziarna
- Czy przed lub po kawie warto napić się wody?
Filiżanka do espresso od klasycznych filiżanek do kawy lub herbaty przede wszystkim różni się wielkością. Pojemność takiego naczynia wynosi zwykle jedynie 60 mililitrów. Dzięki temu kawa nie rozlewa się po dnie, lecz ładnie wypełnia całą filiżankę. Czy tak mała kawa pobudza i posiada głębię smaku?
Jaki kształt zwykle ma filiżanka do espresso?
Dbając o ciepło kawy, wiele osób wybiera kubki termiczne lub termosy. To działanie nie sprawdzi się jednak w przypadku espresso. Pojemność naparu wynosi zwykle jedynie 60 lub 70 mililitrów. Z tego względu konieczne jest zaopatrzenie się w filiżanki o odpowiedniej wielkości.
Zazwyczaj naczynia do espresso mają obły, klasyczny kształt. Bez większych przewężeń czy innych ekstrawagancji. Niezależnie czy są to filiżanki szklane, ceramiczne czy może naczynia pozbawione ucha, ich kształt jest zwykle dość zbliżony.
Espresso filiżanki — jaka pojemność będzie odpowiednia?
Filiżanka do espresso nie powinna być większa niż 100 mililitrów. Najczęściej preferowane są zestawy filiżanek lub pojedyncza naczynia o pojemności 60 lub 70 mililitrów. Dzięki temu kawa nie zostanie nadmiernie schłodzona i będzie można wypić ją jednym szybkim ruchem.
Naczynia do kawy espresso — czy może być to jedynie filiżanka?
Filiżanka do espresso to najczęściej wybierane naczynie, w którym podaje się tego typu kawę. Niemniej jednak obecnie można spotkać się także z malutkimi szklaneczkami bez ucha, również przeznaczonymi do serwowania espresso.
Poranne espresso — filiżanka i odpowiednie ziarna
Eleganckie filiżanki do espresso potrafią dodać wiele pozytywnych wrażeń do porannej kawy. Jeśli nadal szukasz doskonałej kawy, wybierz mocno palone, lecz nie gorzkie ziarna oraz lekką, odpowiednio niewielką filiżankę. Dzięki temu wydobędziesz pełnię aromatu.
Czy przed lub po kawie warto napić się wody?
Espresso wykonane w sposób profesjonalny często jest podawane ze szklanką wody. W zależności od opinii jest to woda do wypicia przed w celu przepłukania jamy ustnej lub po, aby uzupełnić wodę. Pamiętaj jednak, nie jest to woda do dolania do kawy!
tekst i fot. mat. partnera