Trwa sezon na przetwory. Kompoty, dżemy, soki, kiszonki najlepiej smakują, gdy są przygotowywane samodzielnie w domu. Robiąc własnoręcznie przetwory wiemy, co zawierają słoiki i butelki, nie ma tam sztucznych dodatków, które znajdują się w przetworach ze sklepu.
Przetwory należy przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym, przewiewnym, dobrze wentylowanym miejscu. Najlepszym miejscem do przechowywania przetworów jest piwnica. W piwnicy trzeba wydzielić specjalne miejsce, postawić tam regał do spiżarni.
Regał metalowy wyposażony w półki sprawdzi się idealnie. To mebel przewiewny, zapewnia dopływ powietrza z obu stron. Pomieści dużą liczbę przetworów. Zapewnia też łatwy dostęp do wszystkich przetworów, pozwala je odpowiednio posegregować i uporządkować.
Jeżeli nie mamy piwnicy lub jest ona zbyt mała, przetwory można przechowywać w domu. Do przechowywania przetworów można wykorzystać kuchenną szafkę. Ale musi się ona znajdować w nienasłonecznionym miejscu, jak najdalej od kaloryfera i piekarnika. Najlepiej, gdy domowa spiżarnia znajduje się w północnej części mieszkania.
Najniższej temperatury przechowywania wymagają kiszonki i marynaty warzywne. W nieco wyższych temperaturach można przechowywać przetwory owocowe z dodatkiem cukru.
Jak długo można przechowywać przetwory?
Właściwie przeprowadzony proces pasteryzacji oraz dodatek cukru, soli, octu to gwarancja trwałości przetworów na dłużej, ale trzeba pamiętać, że nie można trzymać ich w nieskończoność. Zbyt długo przechowywane przetwory tracą swe walory smakowe i wartości zdrowotne, zmieniają swój wygląd, kolor i utleniają się.
Niektórzy spożywają przetwory dopiero po kilku, a nawet po kilkunastu latach, ale najlepiej zużyć wszystkie przetwory w ciągu roku. Powinno się wykorzystać je przed początkiem kolejnego sezonu przygotowywania przetworów. Aby kontrolować czas przechowywania przetworów, najlepiej na każdym słoiku i butelce nakleić etykietę z nazwą przetworu i z datą jego przygotowania.
Przygotowując przetwory należy dobrze oczyścić słoiki. Trzeba też zwrócić uwagę na nakrętki. Nie mogą być uszkodzone. Po pasteryzacji nakrętka słoika powinna być lekko wklęsła. To oznacza, że słoik jest dobrze i szczelnie zamknięty.
Od czasu do czasu należy zrobić przegląd przetworów, sprawdzić szczelność słoików, przyjrzeć się, czy nie pojawia się pleśń. Przetwory z jakimikolwiek oznakami zepsucia należy wyrzucić.
(tekst i fot. mat. partnera)