Mikroelementy, tak samo, jak makroelementy, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Różnica polega na tym, że nasze dzienne zapotrzebowanie na makroelementy jest większe niż na mikroelementy – dla tych pierwszych jest to minimum 100 mg, a dla mikroelementów: maksymalnie 100 mg. Składniki mineralne dostarczamy do organizmu razem z pożywieniem. Co zatem należy jeść i o jakie makro- oraz mikroelementy trzeba zadbać w diecie? O tym mówimy poniżej.
Mikroelementy w diecie – co należy jeść?
W jaki sposób najłatwiej zadbać o makro- i mikroelementy w diecie? Jedząc różnorodnie, zdrowo i dbając o zbilansowaną dietę. Niżej przedstawiamy listę produktów, które powinien uwzględniać Twój jadłospis i wskazujemy, jakie składniki mineralne oraz witaminy się w nich znajdują:
- owoce – nie sposób wymienić tu wszystkich korzyści, które biorą się z regularnego jedzenia różnych owoców. Napiszemy tylko, że jedząc brzoskwinie, jabłka, śliwki, morele czy banany dostarczasz organizmowi magnez, potas, żelazo, wapń czy fosfor;
- warzywa – codzienne spożywanie różnych warzyw wzbogaca organizm o magnez, potas, a także witaminę A, C, czy witaminę K;
- rośliny strączkowe – groch, soczewica, fasola czy ciecierzyca mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo są źródłem wapnia, manganu, fosforu czy żelaza;
- ryż – jest źródłem magnezu, cynku, wapnia, miedzi, żelaza, potasu, manganu i selenu;
- owoce morza, ryby – ryby takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela, oraz owoce morza są źródłem żelaza, potasu, cynku, magnezu, wapnia i selenu.
Oczywiście w diecie powinny znajdować się także inne produkty – różnorodne mięsa, orzechy, sery i mleko czy jajka.
Dlaczego należy jeść produkty bogate w magnez?
Magnez jest jednym z istotnych składników mineralnych w organizmie człowieka. Pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele i reguluje pracę wielu narządów wewnętrznych:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni;
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów;
- dba o prawidłową pracę mięśnia sercowego,
- zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego.
Źródło magnezu – co jeść?
O odpowiedni poziom magnezu najłatwiej zadbać za pomocą diety. Dobre źródło magnezu stanowią takie produkty spożywcze jak ryby i owoce morza, orzechy i pestki dyni, mleko, jaja i żółte sery, banany, warzywa takie jak szpinak czy natka pietruszki. Produkty bogate w magnez to także ciemne pieczywo, płatki owsiane, kasza gryczana i ryż.
Mikroskładniki w diecie – jak uzupełniać magnez?
Odpowiednia, zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz ograniczanie produktów, które wypłukują magnez z organizmu (przede wszystkim kawa i alkohol) to klucz do zachowania właściwego poziomu magnezu. Czasem mikroskładniki w diecie można też uzupełniać poprzez suplementację. Suplementem diety jest na przykład Magnefar B6 SPOKÓJ, który zawiera magnez w formie łatwo przyswajalnego cytrynianu magnezu oraz witaminy B1, B6 i B12 i który można zamówić na stronie https://magnefar.pl/.
Więcej informacji na temat tego suplementu diety można znaleźć na stronie https://magnefar.pl/porady-magnez-czym-jest-magnefar-pl/.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje na temat stosowania produktu leczniczego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie przyjmowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
tekst i fot. mat. partnera / freepik.com