Jabłka to lubiane, cenione owoce, które możemy jeść w każdej postaci, bez konsekwencji zdrowotnych. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że coraz więcej osób pragnie zamknąć smakowite owoce na cały rok w formie smakowitych przetworów. Poznajmy kilka sprawdzonych, szybkich przepisów, które pozwolą nam na stworzenie doskonałych zapasów.
Mus z jabłek
Musy z jabłek to przetwory, które cieszą się ogromną popularnością i zainteresowaniem wśród szerokiego grona użytkowników. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na fakt, że cechują się one uniwersalnym zastosowaniem. Są idealne dla dzieci, jako dodatek do naleśników, makaronu. Są gotową masą na kruche ciasto. By przygotować idealny mus jabłkowy potrzebne będzie:
- 2,5 kg jabłek,
- Sok z jednej cytryny,
- Laska wanilii,
- Laska cynamonu
- 10 sztuk goździka,
- Szczypta kardamonu,
- 3/4 szklanki cukru.
Jabłka obieramy ze skóry, drążymy, kroimy w kostkę i umieszczamy w rondlu. Dodajemy 3/4 szklanki wody, cukier, przyprawy, i dusimy na wolnym ogniu aż do rozprażenia. Na końcu dodać sok z cytryny. Po tym czasie należy ostudzić jabłka, a następnie dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Tak przygotowany można przelać w woreczki do mrożenia, bądź w słoiki. Wybór zależy od indywidualnych preferencji i upodobań.
Słodka konfitura
Z jabłek uda nam się stworzyć również smakowitą konfiturę, którą będziemy mogli wykorzystać do zimowej herbaty, kanapki, czy innych przekąsek i przysmaków. W tym celu należy wybrać:
- 3 od jabłek,
- 2 szklanki cukru,
- 3 łyżki cynamonu,
- Szczypta kardamonu,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1-2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej.
Jabłka należy pokroić na grubą kostkę. Dodać cukier, cynamon, kardamon, i pół szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości. Kiedy jabłka obtoczą się w cynamonie, dla zachowania koloru należy dodać kwasek cytrynowy. Całość należy zagęścić uprzednio rozpuszczoną żelatyną, dzięki czemu powstanie smakowita, jabłkowa galaretka. Gorącą masę należy przekładać do małych, uroczych słoiczków, a następnie podać procesowi pasteryzacji. Gotowe konfitury warto ozdobić atrakcyjną etykietą oraz wstążką. Ustawione na kuchennych półkach konfitury z jabłek, staną się jednocześnie piękną ozdobą wielu kuchennych wnętrz.
Jabłkowy sok
Z jabłek można również przygotować własnoręcznie wyciskany sok, który dzięki procesowi pasteryzacji z całym powodzeniem będziemy mogli przechowywać nawet przez kilka lat. Przede wszystkim należy wybrać gatunek jabłek, które będą soczyste, pozwalając na uzyskanie dużej ilości soku podczas ich wyciekania. Idealnymi odmianami będą gala, ligol i golden delicious. W tym celu należy wybrać:
- 5 kg jabłek,
- 400 g cukru,
- 6-7 gałązek świeżej mięty
Do sporządzenia soku z jabłek niezbędna będzie sokownik. Jabłka należy umyć i pokroić na małe części. Do górnej części urządzenia należy dodać jabłka, cukier oraz mięta, a do dolnej części wodę. Całość należy gotować do momentu, aż w wężyku urządzenia nie pojawi się sok. To gotowy produkt, który można przelewać wprost do uprzednio wypatrzonych i przygotowanych butelek. Sok można przechowywać w lodówce, przez około 48 godzin, lub poddać go wcześniej wspomnianemu procesowi pasteryzacji.
Po więcej inspiracji na szybkie, pyszne przetwory z jabłek, warto zajrzeć na stronę internetową https://poradnikogrodniczy.pl/przetwory-z-jablek-do-sloikow.php. Bez trudu uda nam się odnaleźć tam wiele sprawdzonych przepisów, dzięki którym będziemy mogli stworzyć wyjątkowe pyszności z wykorzystaniem jabłek.
tekst i fot. mat. partnera, fot. Źródło: pixabay.com