Szpital Powiatowy w Hrubieszowie każdego dnia przygotowuje pełnowartościowe posiłki, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, dla prawie 190 pacjentów. Placówka dysponuje w tym celu własną, w pełni wyposażoną kuchnią. Ponadto, ze stołówki szpitalnej korzysta prawie 60 klientów dziennie.
Hrubieszowska placówka do sposobu żywienia Pacjentów przywiązuje dużą uwagę. Prawidłowa i zbilansowana dieta jest bowiem jednym z elementów rekonwalescencji chorych. Nad codziennym menu dla Pacjentów Szpitala w Hrubieszowie czuwają dietetycy, którzy w oparciu o zasady prawidłowego żywienia, opracowują skład posiłków. Dietetycy planują menu z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb Pacjentów, zarówno zdrowotnych, jak i wyznaniowych czy kulturowych. W hrubieszowskim szpitalu wdrożony jest także system HACCP, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności
– Choroba, przeprowadzane zabiegi, stosowane leki i stres związany z pobytem szpitalu prowadzą do osłabienia organizmu. W tym okresie, poza odpowiednim leczeniem, szczególnego znaczenia nabiera także sposób odżywiania i odpowiednia, zbilansowana dieta, która wspiera w powrocie do sprawności i odzyskaniu sił. Dlatego w Szpitalu Powiatowym w Hrubieszowie dysponujemy własną kuchnią, a posiłki opracowywane są przez dietetyków zatrudnionych w naszej placówce. W trosce o zdrowie Pacjentów, korzystamy z lokalnych produktów. Pracownicy kuchni szpitalnej dokładają wszelkich starań, aby posiłki były smaczne i zróżnicowane. Codzienny monitoring pozwala na utrzymanie wysokiego poziomu żywienia, co potwierdzają nasi Pacjenci w cyklicznie przeprowadzanej ankiecie satysfakcji pacjenta – mówi Alicja Jarosińska, p.o. Dyrektora SP ZOZ w Hrubieszowie.
Specjalne menu dla przyszłych Mam i małych Pacjentów
Szpital Powiatowy w Hrubieszowie, jako jeden z nielicznych w Polsce, bierze udział w pilotażowym programie „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”, którego celem jest zapewnienie kobietom w ciąży i w okresie poporodowym odpowiedniego modelu żywienia. Szczególną uwagę przywiązuje się także do żywienie najmłodszych Pacjentów. Pracownicy kuchni dbają o urozmaicenie i odpowiedni dobór produktów, tak ważny dla rozwoju dziecka.
(info i fot. SPZOZ Hrubieszów / Instytut Publico)
Zobacz też: