11 grudnia 2013r. w ZS nr 1 odbyła się II edycja konkursu kulinarnego pod hasłem „Na wigilijnym stole”. W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny z klas gastronomicznych.
Organizatorami konkursu oraz sponsorami nagród byli nauczyciele zajęć praktycznych.
Podczas konkursu uczennice wykazały się dużą wiedzą z zakresu technologii gastronomicznej, znajomością bożonarodzeniowej tradycji oraz niezwykłą pomysłowością. Wszystkie potrawy były wykwintne i bardzo estetycznie podane.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
- Etap I – sporządzenie dania głównego o charakterze wigilijnym,
- Etap drugi – świąteczne nakrycie stołu.
Prace konkursowe oceniały 2 komisje.
Pierwsza komisja w składzie:
- Wicedyrektor – p. Zygmunt Ryszkiewicz
- Kierownik Warsztatów Szkolnych- p. Marek Kozielewicz
- Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Ewa Szeweńko.
- Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Anna Wiśniewska
oceniała:
- wygląd i aranżację stołu i potraw,
- dobór składników,
- smak potraw.
Druga – komisja w składzie:
Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Jadwiga Sawiniec,
Nauczyciel zajęć praktycznych – p. Justyna Chwedczuk.
oceniała:
- przygotowanie stanowiska pracy,
- czystość pracy,
- profesjonalizm pracy,
Wyniki konkursu:
Przyznano dwa pierwsze miejsca dla uczennic z klasy IV T4b – Pauliny Kot i Ewy Ożarowskiej oraz dla uczennic z klasy III Tb – Ożarowskiej Eweliny i Anny Kamińskiej.
Drugie miejsce zajęły: Alicja Chabros i Angelika Romanowska z klasy IV T4c.
Trzecie miejsce otrzymała drużyna z klasy III T4c w składzie – Marlena Mojsym i Agnieszka Olszowy.
W konkursie wyróżnione zostały uczennice z klasy Ie – Aleksandra Spirydonow i Płońska Ewelina.
Ewa Szeweńko