25 kwietnia 2018 r. w ramach obchodów 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości w hrubieszowskim Zespole Szkół nr 1 odbył się szkolny konkurs kulinarny pod hasłem „Smaki niepodległej”.
Dwuosobowe drużyny przygotowały polskie potrawy z polskich produktów tradycyjnymi metodami kulinarnymi. Na stołach nie zabrakło: bigosu, klusek śląskich, gulaszu, rolad, wątróbek oraz pysznych pączków staropolskich.
W konkursie udział wzięli uczniowie z klas :
II Tb: Bobrowska Natalia, Błocian Beniamin, Potaczało Mariusz, Magdziak Piotr, Kostrubiec Oliwia, Michalczewska Anna, Mikulska Aleksandra.
III a: Feliksiak Patrycja, Drewniak Aleksandra.
II b: Jabłońska Edyta, Lewandowski Mateusz.
Ia: Dylęda Małgorzata, Kisielewska Kinga.
Zmagania z trudną sztuką kulinarną oceniało jury w składzie: Naczelnik Wydziału Edukacji Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki – Dariusz Czujkowski, Sekretarz Powiatu – Sławomir Płoszaj, Wicedyrektor szkoły – Zbigniew Petruczynik oraz nauczyciele zajęć praktycznych – Anna Wiśniewska i Joanna Wawrzaszek.
Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury techniczne w składzie: Justyna Chwedczuk, Ewa Szeweńko i Anna Gałka.
Wybór najlepszej potrawy nie był łatwy, ponieważ wszyscy pokazali wysoki poziom umiejętności kulinarnych. Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki ufundowane przez Radę Rodziców Zespołu Szkół nr 1 oraz Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Laureaci konkursu:
I miejsca zajęły uczennice z klasy III a : Feliksiak Patrycja i Drewniak Aleksandra
II miejsce uczniowie z klasy II b: Jabłońska Edyta i Lewandowski Mateusz
III miejsce uczniowie z klasy II Tb: Bobrowska Natalia i Błocian Beniamin.
Wyróżnione zostały uczennice z klasy I a: Dylęda Małgorzata, Kisielewska Kinga.
Gratulujemy!
(Organizatorzy/ Foto: Zuzanna Talarek)