12 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się eliminacje okręgowe XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Zespół Szkół nr 1 w Hrubieszowie reprezentowali :Karolina Maciejewska (III tb) oraz Michał Momot (IV tb) kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były „Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu”.
Program olimpiady obejmował m.in: spotkanie organizacyjne uczestników i opiekunów z Komisją Okręgową reprezentowaną przez dr inż. Agnieszkę Malik – pracownika naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz mgr Urszulę Gralewską – starszego wizytatora Kuratorium Oświaty w Lublinie, eliminacje pisemne oraz wykład dr Katarzyny Skrzypczak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na temat: „Fermentowane produkty orientalne”.
Uczestnikami olimpiady było 100 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu składającego się z 30% zadań z tematyki wiodącej i 70% zadań z wiedzy o żywieniu.
Udział w olimpiadzie dał uczniom m.in:. możliwość sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka.
Magdalena Jędruszczak
fot. ZS nr 1