13 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Celem olimpiady było między innymi: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia oraz podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Program olimpiady obejmował: spotkanie organizacyjne uczestników i opiekunów z Komisją Okręgową, eliminacje pisemne, wykład prof. dr. hab. Jana Gawęckiego „Słów kilka o genezie wskazówek żywieniowych”, wykład dr. hab. Joanny Stadnik „Sztuka kulinarna uczta zmysłów” i podsumowanie eliminacji okręgowych.
Tematyką wiodącą tegorocznej XXI edycji były „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu”.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu składającego się z zadań z tematyki wiodącej i wiedzy o żywieniu. Uczestniczyło w nich 98 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego. Zespół Szkół nr 1 w Hrubieszowie reprezentował Szymon Ufnal – uczeń klasy IV tc (zawód – technik żywienia i usług gastronomicznych). Ucznia do olimpiady przygotowywała Magdalena Jędruszczak.
Magdalena Jędruszczak