14 lipca 2013 r. w Zamościu ogłoszono wyniki XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Organizatorzy:
– marszałek Krzysztof Hetman
– prezydent Marcin Zamoyski
– Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie
– Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
NAGRODY INDYWIDUALNE:
Nagroda Posła do Parlamentu Europejskiego Arkadiusza Bratkowskiego za „najciekawszy produkt z Zamojszczyzny”:
Dorota Czernoba
Dąbrowa
gmina Krynice
Szynka gospodarza
Nagroda marszałka województwa lubelskiego Krzysztofa Hetmana za „oryginalny produkt”:
Tomasz Kostrubiec „Olejarnia świąteczna”
Ruszów
gmina Łabunie
Olej z rydzyka
Nagroda dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska za „najsmaczniejszy produkt”:
Zakład Leczniczy „Uzdrowisko Nałęczów” SA
Pasztet „Baba”
Pierożki jabłkowe
Nagroda prezydenta Zamościa za „produkt z Roztocza”:
Andrzej Kudlicki
Trzepieciny
gmina Adamów
Sosnówka roztoczańska
Nagrody – grupa „PRODUKTY REGIONALNE”:
(uwaga techniczna – w tej grupie w poszczególnych kategoriach i podkategoriach
zgodnie z regulaminem przyznawane jest TYLKO pierwsze miejsce oraz nominacje do tytułu „Perła”)
I kategoria: ZWIERZĘCE
1. podkategoria „przetwory mięsne”:
Ewa Drozd
Z.P.Ż. KEDAM
Glinny Stok
gmina Siemień
Pasztet z gęsiej wątróbki luksusowy
2. podkategoria „przetwory z ryb”:
Agnieszka Pietrasiak
Żyrzyn
Szczupak marynowany
3. podkategoria „nabiał”:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie
Masło Extra z Bychawy
4. podkategoria „miody”:
Mieczysław Janik
Pszczela Wola
gmina Strzyżewice
Miód łąkowy
II. Kategoria: ROŚLINNE
1. podkategoria „przetwory owocowe”:
Janina Bańka
Kraśnik
Gruszkowa marmoladka
2. podkategoria „przetwory warzywne”:
Jan Renkowski
Towarzystwo Popularyzacji Piękna Polesia
Kołacze
gmina Stary Brus
Borowiki marynowane
3. podkategoria „produkty zbożowe”:
Joanna Rodzik
Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu „SCh”
Opole Lubelskie
Chleb razowy
4. podkategoria „wyroby cukiernicze”
Anna Sawa
Jabłonna Majątek
gmina Jabłonna
Piernik żydowski
III. Kategoria: NAPOJE
1. podkategoria „napoje bezalkoholowe”:
Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM
Wojciechów
gmina Łaziska
Naturalny sok jabłkowo-burakowy
2. podkategoria „napoje alkoholowe”:
Tomasz Solis
Mikołajówka
gmina Urzędów
Jabłkówka z Mikołajówki
IV. Kategoria: MIESZANE
Wiesława Popik
Żdżanne
gmina Siennica Różana
Kaszanka pieczona
NOMINACJE DO TYTUŁU „PERŁY 2013” (PRODUKTY REGIONALNE)
Wiesław Wójcik
Zezulin Pierwszy
gmina Ludwin
Dzik pieczony w skórze z farszem
Anna Sawa
Jabłonna Majątek
gmina Jabłonna
Piernik lubelski
Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM
Wojciechów
gmina Łaziska
Naturalny sok jabłkowy
Gminne Koło Aktywnych Kobiet
Fajsławice
zestaw nalewek (Nalewka lubczykowa, Nalewka z szałwi, Nalewka piołunowa, Nalewka z arcydzięgla, Nalewka tymiankowa, Nalewka z czarnego bzu, Nalewka z karczocha, Nalewka nagietkowa)
Nagrody – grupa „GASTRONOMIA”:
(uwaga techniczna – w tej grupie zgodnie z regulaminem
przyznawane są miejsca 1-3 oraz wyróżnienie a także nominacje do tytułu „Perła”)
1 miejsce
Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” Sp. z o.o.
Lublin
– Pierogi podrobowe z kaszą gryczaną
– Zrazy wołowe zawijane w sosie z grzybów leśnych z dodatkami
2 miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich
Karczmiska
– Zupa Sałaciaka
– Kasza jaglana z grochem
3 miejsce
Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach
Biała Podlaska
– Chłodnik szczawiowy
– Żeberka po chłopsku z dodatkiem kaszy i surówki z kapusty kwaszonej białej
Wyróżnienie
Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
gmina Terespol
– Zupa nadbużańska
– Pierogi żniwne
NOMINACJE DO TYTUŁU „PERŁY 2013” (GASTRONOMIA)
Gminne Koło Aktywnych Kobiet
Fajsławice
– Zupa szczawiowa
– Karp pieczony w ziołach
Restauracja Koncertowa s.c., J. Wójcik, Z. Wójcik
Lublin
– Zupa jabłkowa z suszonymi jabłkami i zacierkami kruszonymi
– Izbickie golasy zawijane w liście chrzanowe