11 maja 2024

Region: Wyniki XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

14 lipca 2013 r. w Zamościu ogłoszono wyniki XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

Organizatorzy:

– marszałek Krzysztof Hetman

– prezydent Marcin Zamoyski

– Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie

– Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

 

 

NAGRODY INDYWIDUALNE:

 

Nagroda Posła do Parlamentu Europejskiego Arkadiusza Bratkowskiego za „najciekawszy produkt z Zamojszczyzny”:

Dorota Czernoba

Dąbrowa

gmina Krynice

Szynka gospodarza

 

Nagroda marszałka województwa lubelskiego Krzysztofa Hetmana za „oryginalny produkt”:

Tomasz Kostrubiec „Olejarnia świąteczna”

Ruszów

gmina Łabunie

Olej z rydzyka

 

Nagroda dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska za „najsmaczniejszy produkt”:

Zakład Leczniczy „Uzdrowisko Nałęczów” SA

Pasztet „Baba”

Pierożki jabłkowe

 

Nagroda prezydenta Zamościa za „produkt z Roztocza”:

Andrzej Kudlicki

Trzepieciny

gmina Adamów

Sosnówka roztoczańska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagrody – grupa „PRODUKTY REGIONALNE”:

(uwaga techniczna – w tej grupie w poszczególnych kategoriach i podkategoriach

zgodnie z regulaminem przyznawane jest TYLKO pierwsze miejsce oraz nominacje do tytułu „Perła”)

 

I kategoria: ZWIERZĘCE

 

1. podkategoria „przetwory mięsne”:

 

Ewa Drozd                       

Z.P.Ż. KEDAM

Glinny Stok

gmina Siemień

Pasztet z gęsiej wątróbki luksusowy

 

2. podkategoria „przetwory z ryb”:

 

Agnieszka Pietrasiak

Żyrzyn

Szczupak marynowany

 

3. podkategoria „nabiał”:

 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie

Masło Extra z Bychawy

 

4. podkategoria „miody”:

 

Mieczysław Janik

Pszczela Wola

gmina Strzyżewice

Miód łąkowy

 

 

II. Kategoria: ROŚLINNE

 

1. podkategoria „przetwory owocowe”:

 

Janina Bańka

Kraśnik

Gruszkowa marmoladka

 

2. podkategoria „przetwory warzywne”:

 

Jan Renkowski

Towarzystwo Popularyzacji Piękna Polesia

Kołacze

gmina Stary Brus

Borowiki marynowane

 

3. podkategoria „produkty zbożowe”:

 

Joanna Rodzik

Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu „SCh”

Opole Lubelskie

Chleb razowy

 

4. podkategoria „wyroby cukiernicze”

 

Anna Sawa

Jabłonna Majątek

gmina Jabłonna

Piernik żydowski

 

 

III. Kategoria: NAPOJE

 

1. podkategoria „napoje bezalkoholowe”:

 

Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM

Wojciechów

gmina Łaziska

Naturalny sok jabłkowo-burakowy

 

2. podkategoria „napoje alkoholowe”:

 

Tomasz Solis

Mikołajówka

gmina Urzędów

Jabłkówka z Mikołajówki

 

IV. Kategoria: MIESZANE

 

Wiesława Popik

Żdżanne

gmina Siennica Różana

Kaszanka pieczona

 

 

 

 

NOMINACJE DO TYTUŁU „PERŁY 2013” (PRODUKTY REGIONALNE)

 

Wiesław Wójcik

Zezulin Pierwszy

gmina Ludwin

Dzik pieczony w skórze z farszem

 

Anna Sawa

Jabłonna Majątek

gmina Jabłonna

Piernik lubelski

 

Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM

Wojciechów

gmina Łaziska

Naturalny sok jabłkowy

 

Gminne Koło Aktywnych Kobiet

Fajsławice

zestaw nalewek (Nalewka lubczykowa, Nalewka z szałwi, Nalewka piołunowa, Nalewka z arcydzięgla, Nalewka tymiankowa, Nalewka z czarnego bzu, Nalewka z karczocha, Nalewka nagietkowa)

 

 

Nagrody – grupa „GASTRONOMIA”:

(uwaga techniczna – w tej grupie zgodnie z regulaminem

przyznawane są miejsca 1-3 oraz wyróżnienie a także nominacje do tytułu „Perła”)

 

1 miejsce

Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” Sp. z o.o.

Lublin

– Pierogi podrobowe z kaszą gryczaną

– Zrazy wołowe zawijane w sosie z grzybów leśnych z dodatkami

 

2 miejsce

Koło Gospodyń Wiejskich

Karczmiska

– Zupa Sałaciaka

– Kasza jaglana z grochem

 

3 miejsce

Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach

Biała Podlaska

– Chłodnik szczawiowy

– Żeberka po chłopsku z dodatkiem kaszy i surówki z kapusty kwaszonej białej

 

Wyróżnienie

 

Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego

gmina Terespol

– Zupa nadbużańska

– Pierogi żniwne

 

NOMINACJE DO TYTUŁU „PERŁY 2013” (GASTRONOMIA)

 

Gminne Koło Aktywnych Kobiet

Fajsławice

– Zupa szczawiowa

– Karp pieczony w ziołach

 

Restauracja Koncertowa s.c., J. Wójcik, Z. Wójcik

Lublin

– Zupa jabłkowa z suszonymi jabłkami i zacierkami kruszonymi

– Izbickie golasy zawijane w liście chrzanowe