Wicepremier Jacek Sasin i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski odwiedzili Cukrownię Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w Werbkowicach, w której niedawno rozpoczęła się kampania buraczana.
Podczas spotkania z władzami KSC S.A., pracownikami i plantatorami buraka cukrowego przedstawiona została koncepcja Narodowego Holdingu Spożywczego. W spotkaniu wzięli udział również: Wicewojewoda Lubelski Robert Gmitruczuk, Przewodniczący Senackiej Komisji Rolnictwa Senator Jerzy Chróścikowskioraz parlamentarzyści i przedstawiciele władz lokalnych.
Wiceprezes Rady Ministrów, przewodniczący Stałego Komitetu Rady Ministrów Jacek Sasin powiedział:
– Krajowa Spółka Cukrowa S.A. doskonale radzi sobie na rynku. Skorzystamy z jej doświadczeń w zakresie wsparcia polskich producentów rolnych zarówno tych z małych gospodarstw, jak i z tych dużych.
Plany związane z Krajową Grupą Spożywczą przedstawił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Minister dodał, że po analizach podjął decyzję, że trzonem holdingu ma być Krajowa Spółka Cukrowa S.A. Poinformował, że Spółka zostanie dokapitalizowana przez Skarb Państwa.
Nowe zadania postawione przed krajowym holdingiem spożywczym to: stabilizacja, promocja i regulacja rynku rolno-spożywczego.
– Krajowa Spółka Cukrowa zostanie wzmocniona, rozbudowana i rozszerzona. Spółka ta będzie także działać również na rynkach międzynarodowych. Właśnie dlatego KSC zdecydowała się na budowę Terminalu Cukrowego w Gdańsku. KSC S.A. jest przygotowana na to, że będzie rozszerzać obszary, którymi się zajmuje – powiedział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
***
Cukrownia w Werbkowicach, wchodząca w skład Krajowej Spółki Cukrowej S.A., pierwszą kampanię cukrowniczą odbyła w 1963 roku. Obecnie Cukrownia jest w stanie wyprodukować 1 250 ton cukru białego na dobę oraz około 400 ton cukru w odkładanym soku gęstym. Cukrownia przerabia około 11 000 ton buraków na dobę. Zakład zatrudnia blisko 195 osób, a w trakcie kampanii buraczanej dodatkowo 95 pracowników sezonowych.
W kampanii buraczanej 2018/2019 w „Cukrowni Werbkowice” produkcja cukru wyniosła ponad 156 000 ton, w tym około 41 000 ton cukru w postaci soku gęstego, a produkcja melasu wyniosła 43 000 ton. Sok gęsty został przerobiony na cukier wiosną w marcu i kwietniu podczas kampanii sokowej w „Cukrowni Werbkowice”. Buraki do cukrowni dostarcza ok. 2 750 plantatorów. Uprawy zajmują powierzchnię ponad 17 000 ha.
Najważniejsze inwestycje prowadzone obecnie w „Cukrowni Werbkowice” to budowa drugiego stopnia – tlenowego – przemysłowej oczyszczalni ścieków, budowa terminalu kolejowego do wysyłki cukru w cysternach kolejowych oraz uruchomiona w 2019 roku nowa linia brykietowania wysłodków.
(info i fot. KSC)