Zapraszamy do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2014, którego uczestnikami mogą być: osoby indywidualne oraz organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 20 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.
KONKURS NA HRUBIESZOWSKI PRODUKT KULINARNY 2014
REGULAMIN
1. ORGANIZATOREM KONKURSU JEST:
– STAROSTWO POWIATOWE W HRUBIESZOWIE
– WÓJT GMINY HORODŁO
– GMINNY OŚRODEK KULTURY W HORODLE
2. CELEM KONKURSU JEST:
• poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;
• poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;
• upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.
3. UCZESTNIKAMI KONKURSU MOGĄ BYĆ:
• osoby indywidualne
• organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.
4. PRODUKTY BĘDĄ OCENIANE W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
• Ciasta, chleby i inne wypieki;
• Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
• Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).
5. WARUNKI UCZESTNICTWA :
• zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22- 523 Horodło, tel. 084 651 51 01, e- mail: domhor@interia.pl, lub w dniu konkursu
• przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2014” mogą przygotować dowolną ilość produktów w/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.
6. Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.
7. Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów :
• smak potrawy /1-10 punktów/;
• regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
• / 1 -5 punktów /;
• oryginalność potrawy /1- 5 punktów /;
• sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) /1 – 5 punktów/.
Maksymalnie uczestnik/wystawca/ może otrzymać 25 pkt.
8. NAGRODY W POSZCZEGÓLNYCH KATEGORIACH:
• I miejsce – nagroda rzeczowa
• II miejsce – nagroda rzeczowa
• III miejsce – nagroda rzeczowa
Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.
9. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 20 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.
Regulamin i karta zgłoszenia: