Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie, Wójt Gminy Horodło oraz Gminny Ośrodek Kultury w Horodle zapraszają do uczestnictwa w konkursie na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2012”. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 22 lipca r. podczas Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.
HRUBIESZOWSKI PRODUKT KULINARNY 2012
Regulamin
Organizatorem konkursu jest:
– Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie
– Wójt Gminy Horodło
– Gminny Ośrodek Kultury w Horodle
Celem konkursu jest:
– poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;
– poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych, jak również przez lokalne organizacje;
– upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.
Uczestnikami konkursu mogą być:
– osoby indywidualne
– organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
– Ciasta, chleby i inne wypieki;
– Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
– Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).
Warunki uczestnictwa:
– zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22-523 Horodło, tel. 084 651 51 01;
– przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2012” mogą przygotować dowolną ilość produktów n/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.
Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.
Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów:
– smak potrawy (1-10 punktów);
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy (1 -5 punktów);
– oryginalność potrawy (1- 5 punktów);
– sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) (1 – 5 punktów).
Maksymalnie uczestnik może otrzymać 25 pkt.
Nagrody w poszczególnych kategoriach:
I miejsce – nagroda rzeczowa
II miejsce – nagroda rzeczowa
III miejsce – nagroda rzeczowa
Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.
Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 22 lipca r. podczas Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.