23 grudnia 2024

Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny

Horodło

Reklamy

Gminny Ośrodek Kultury w Horodle oraz Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie zapraszają na Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny, który odbędzie się w dniu 25.07.2010 r. na boisku sportowym w Horodle.

Jednym z punktów imprezy jest konkurs na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2010”, którego celem jest poszukiwanie produktów specyficznych dla regionu hrubieszowskiego oraz ich promocja.

Reklamy

Wszystkich zainteresowanych serdecznie Zapraszamy!

Regulamin konkursu oraz karta zgłoszeniowa poniżej w pliku do pobrania.

Reklamy

Regulamin

Organizatorem konkursu jest:
· Gminny Ośrodek Kultury w Horodle oraz Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Celem konkursu jest:
· Poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą się stać jego wizytówką
· Poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje
· Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej

Uczestnikami konkursu mogą być:
· osoby indywidualne;
· organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
· Ciasta, chleby i inne wypieki;
· Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
· Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).

Warunki uczestnictwa:
· zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22-523 Horodło, tel. 084 651 51 01;

· przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny” mogą przygotować dowolną ilość produktów w różnych kategoriach.

Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.

Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów:
· smak potrawy /1-10 punktów/;
· regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy /1 -5 punktów/;
·oryginalność potrawy /1- 5 punktów/;
· sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) /1 – 5 punktów/.
Maksymalnie uczestnik może otrzymać 25 pkt.

Nagrody w poszczególnych kategoriach:
· I miejsce – nagroda rzeczowa
· II miejsce – nagroda rzeczowa
· III miejsce – nagroda rzeczowa

Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 25 lipca 2010 r. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

Projekt współfinansowany jest przez Zarząd Powiatu w Hrubieszowie w ramach umowy o wsparcie realizacji zadania publicznego.

KARTA ZGŁOSZENIA – plik do pobrania »