Wszyscy znamy smak pysznych nalewek sporządzanych domowymi sposobami przez babcie czy dziadków. Niejeden miał okazję wybrać się z dziadkami do sadu owocowego własnoręcznie zbierać dojrzewające w nim owoce, by później uczestniczyć w przygotowaniu doskonałych nalewek, likierów i win. Dla wielu to tylko wspomnienia, które nigdy nie powrócą, jednak część z nas ma okazję przenieść się do tamtych chwil tworząc własne domowe nalewki czy też pyszne wino domowe. Trunki, których smaki chcemy Wam przypomnieć to: nalewka z malin; nalewka z derenia; nalewka z czarnego bzu oraz nalewka z dzikiej róży.
Charakterystyka istoty nalewek
Zacznijmy od tego, czym one właściwie są. Domowe nalewki, to nic innego jak wódki przyrządzane z owoców, korzeni i ziół – mogą być wytrawne, półsłodkie i słodkie, a ich moc oscyluje w okolicach 40%. Zawartość cukru to zwykle do 350 gram na litr alkoholu. Przed rozpoczęciem wytwarzania nalewek powinniśmy zaopatrzyć się w surowce typu: cukier, miód, woda, owoce (świeże i suszone), korzenie i zioła, olejki, esencje, spirytus, a także barwniki.
Musimy pamiętać, że domowe nalewki przygotowujemy wyłącznie z owoców wysokiej jakości, dojrzałych, jędrnych i bardzo świeżych. Możemy przerobić je (przed zmieszaniem z alkoholem) na sok, lub mors.
Czym jest mors? Mors, to nic innego jak sok konserwowany 20- procentowym dodatkiem spirytusu. Jeśli chcemy przygotować nalewki korzenne, pamiętajmy, by wcześniej zadbać o dodatki, na przykład o korę chininy, angostury, skórki cytrusowe czy choćby pieprz i paprykę – zależnie od tego, jaki smak końcowy chcemy uzyskać. Nasze babcie do produkcji tego rodzaju alkoholowych trunków, najczęściej używały spirytusu o mocy 95%, który rozcieńczały z wodą lub wódką.
Następnie dodawały cukier uprzednio rozpuszczony w wodzie (lub syrop cukrowy). Dodając do nalewek esencji, aromatów i barwników starajmy się używać tylko tych naturalnych – te syntetyczne potrafią trwale zepsuć smak naszych trunków. Aby przyrządzić nalewkę powinniśmy przygotować sobie praskę do wyciskania soku z owoców ( lub sokowirówkę), wyciskarkę do soku z cytrusów, alkoholomierz oraz pipety, którymi będziemy odmierzać ciecz, a także sitka, szklane gąsiorki i słoiki.
Przygotowując nalewkę, pamiętajmy, by nie wlewać soków / morsów do stężonego spirytusu. Najpierw mieszamy je z syropem cukrowym (ewentualnie wodą), a dopiero później dodajemy spirytus. Nalewki owocowe powinny leżakować od dwóch do kilku tygodni. Wina to napoje alkoholowe, które otrzymuje się w wyniku fermentacji soku z owoców winorośli. W Polsce, wino domowe, przygotowujemy z różnych owoców, między innymi jabłek, czarnych porzeczek, agrestu, malin, czy tarniny, dodając do nich drożdży winnych. W przeciwieństwie do nalewek, owoce do wina nie muszą być wyselekcjonowane.
Przepisy na nalewki – o których mowa poniżej, pochodzą z tego miejsca https://fajnyogrod.pl/porady/nalewki
Nalewka z malin
Do przygotowania nalewki malinowej potrzebne nam będą: 2 kg malin, 700 g cukru, 500 ml spirytusu 95%, oraz 500 ml wódki 40%. Przebrane maliny, układamy na w słoiku przesypując je cukrem i odstawiamy aż do chwili, kiedy puszczą sok.
Następnie zalewamy je spirytusem i odstawiamy na tydzień. Nalew zlewamy do innego naczynia a owoce zalewamy wódką. Odstawiamy na 3 tygodnie. Zlewamy wódkę, odciskamy owoce, łączymy nalewy i filtrujemy, następnie rozlewamy do butelek. Nalewka z malin powinna leżakować 6 miesięcy.
Szczegółowy przepis na nalewkę z malin znajdziesz tu.
Nalewka z derenia
Do jej przygotowania będą nam potrzebne: kilogram dojrzałych owoców derenia, 500 ml spirytusu 95%, 500 ml wódki 40% i pół kilograma cukru. Owoce myjemy, przekłuwamy kilkakrotnie, by wyciekał z nich sok i wrzucamy do słoika.
W proporcji 1:1 mieszamy wódkę ze spirytusem i zalewamy owoce. Odstawiamy na 1,5 miesiąca. Po tym czasie, alkohol zlewamy a owoce zasypujemy cukrem – odstawiamy na dwa tygodnie. Owoce odcedzamy i odciskamy, a sok łączymy z alkoholem – odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach przecedzamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na rok. Nalewka z derenia nazywana jest również dereniówką.
Nalewka z czarnego bzu
Przygotujmy: kilogram owoców czarnego bzu, 500 ml spirytusu 95%, 500 ml wódki 40%, 250 g cukru, sok z cytryny, pół łyżki mielonego cynamonu. Umyte i przebrane owoce, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.
Przecedzamy i umieszczamy w słoiku, dodajemy alkohol, sok z cytryny i cynamon. Odstawiamy na tydzień. Cukier rozpuszczamy w 0,5 l wody, studzimy i łączymy z sokiem. Po dwóch tygodniach zlewamy, przelewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące. Nalewka z czarnego bzu najlepiej smakuje w zimowe wieczory.
Nalewka z dzikiej róży
Potrzebne będą: kilogram owoców, 3/4 litra wódki 40%, 600g cukru. Owoce myjemy, czyścimy z pesteczek, płuczemy i osączamy. Wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 2 tygodnie. Wlewamy wódkę i ponownie odstawiamy na dwa tygodnie a następnie filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 4 miesiące.
Nalewka z dzikiej róży to chyba najczęściej przygotowywany trunek tego typu. Nie pozwólmy, by tradycja robienia domowych trunków, odeszła w zapomnienie. Nie tylko nalewki, ale i wino domowe zasługuje na wielkie uznanie. Zatem – do dzieła!
(tekst i fot. mat. sponsora)