Czy istnieje garnek idealny? Gdzie to kupić?

Na rynku spotkać można się z rozmaitymi rodzajami garnków różniących się od siebie funkcją, materiałem, z jakiego zostały wykonane, oraz, rzecz jasna, ceną. Poniżej kilka przydatnych porad, które ułatwią nieco ich wybór tego jednego z najpopularniejszych naczyń na świecie.

Reklamy

 

Rodzaje garnków

  • Klasyczny – do gotowania i duszenia potraw. Korzystać można z niego zarówno w przypadku kuchenki elektrycznej, jak i gazowej. Najczęściej posiada dwie rączki oraz pokrywkę. Wybierając go, zwróćmy uwagę na to, czy dobrze przewodzi i rozprowadza ciepło.
  • Rondel – garnek z jedną, wydłużoną rączką, zwykle nieco mniejszy od jego klasycznej wersji. Idealnie sprawdza się do gotowania sosów czy podgrzewania mleka.
  • Szybkowar – jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to przeznaczone jest do szybkiego gotowania. Przyspieszenie procesu jest tu możliwe dzięki szczelnej pokrywie wytwarzającej wewnątrz naczynia wysokie nadciśnienie. Szybkowary najczęściej produkuje się ze stali lub aluminium. Droższe modele mogą być wyposażone w możliwość regulacji temperatury oraz poziomów gotowania.
  • Garnek do gotowania na parze – spotkać można się z modelami, gdzie piętra są przedzielone wkładkami z dziurkami lub takimi, które wyposażone są w wyjmowane sito.
  • Garnki specjalistyczne – przeznaczone do gotowania konkretnych składników takich, jak ryż, szparagi czy mleko.

Materiały stosowane do produkcji garnków

  • Stal – to materiał wytrzymały, który nie rysuje się i nie potrzebuje powłok. Znajdzie zastosowanie również w przypadku kuchenek indukcyjnych. Najczęściej spotkać możemy się z modelami ze stali nierdzewnej (na nie naczynia widnieje wówczas oznaczenie 18/10). Najlepszym rozwiązaniem są garnki ze stali anodowanej i wyposażone w grube dno, najlepiej z dodatkową wkładką. Wysokiej jakości produkty dobrze przewodzą ciepło, nie reagują z kwaśnymi substancjami i można je włożyć do piekarnika. Tego typu garnki można znaleźć w ofercie renomowanej marki Philipiak. Ich naczynia ze stali nierdzewnej kumulują ciepło, są antybakteryjne i antyalergiczne. Chcecie zapoznać się ze szczegółową ofertą garnków Philipiak? Zajrzyjcie na stronę: http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak.
  • Aluminium – to materiał, który dobrze przewodzi ciepło, jest wytrzymały i nadaje się do użycia w piekarniku. Przed zakupem, należy się jedynie upewnić, czy wybrany przez nas garnek jest pokryty trwałą powłoką, na przykład teflonem czy emalią. Do wad tego typu produktów można zaliczyć szybkie tracenie ciepła, a w niektórych przypadkach także brak możliwości zastosowania na płytach indukcyjnych.
  • Żeliwo – takie garnki tworzy się ze stopu węgla, żelaza i innych pierwiastków. To naczynia ciężkie, wymagające specjalnej pielęgnacji i drogie. Do ich zalet zalicza się natomiast wysoką trwałość, doskonałe przewodnictwo ciepła i utrzymywanie wysokiej temperatury przez długi czas. Najczęściej są one pokryte warstwą emalii lub nieprzywierającej powłoki. Można z nich korzystać na płytach indukcyjnych.
  • Miedź – wykonane z niej garnki są wytrzymałe, długo utrzymują temperaturę i dobrze przewodzą ciepło. Niestety, są ciężkie i drogie. Jeżeli nie zostały pokryte cyną lub stalą, będą wymagały specjalnego traktowania i pielęgnacji. Co więcej, takie garnki nie zawsze znajdą zastosowanie w przypadku płyt indukcyjnych.
  • Szkło – materiał ten dobrze przewodzie ciepło, lecz szybko je traci. Z takich garnków można korzystać na płytach indukcyjnych. Szkło to materiał, który nie chłonie i nie oddaje zapachów, a co za tym idzie – nie nadaje potrawom dodatkowego posmaku.

Powłoka garnków

Powłoka pozostaje w bezpośrednim kontakcie z przygotowywanym pożywieniem, w związku z czym, warto poświęcić nieco więcej czasu na jej odpowiedni dobór. Mogą być one wykonane z:

  • Teflonu – to fluoro – polimerowa powłoka umożliwiająca smażenie bez użycia tłuszczu. Korzystając z takich garnków, należy pamiętać o używaniu wyłącznie drewnianych, nigdy metalowych sztućców – materiał ten bardzo łatwo się rysuje, a po zarysowaniu nie nadaje się do powtórnego użycia.
  • Emalii – popularna, antybakteryjna powłoka. Nie zawiera szkodliwych składników chemicznych i jest odporna na działanie kwasów oraz substancji zasadowych.
  • Ceramiki – garnki z taką pokrywą nie korodują, nie przywierają, nie reagują z przyrządzanymi w naczyniu potrawami i są trudne do zarysowania.
  • Tytanu – materiał niezwykle trwały, nie rysujący się (a co za tym idzie – potrawy można tu mieszać również metalowymi sztućcami) i odporny na działanie substancji kwasowo – zasadowych.

Źródła:

  • http://www.babciapolka.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4353:rodzaj-garnkow-ma-znaczenie&catid=47:kuchnia
  • http://www.kuchenny.com.pl/1236-9-garnki–jak-wybrac.html
  • http://greenlife.com.pl/poradnik-kuchenny-jak-wybrac-dobre-garnki/
  • http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak

 


tekst, fot. mat. sponsora