26 kwietnia 2024

Groch od podszewki – rodzaje, zasady uprawy i wymagania

Groch to jedna z najpopularniejszych roślin strąkowych, której uprawa jest stosunkowo łatwa i bardzo opłacalna. Rolnicy mają do wyboru kilka odmian grochu siewnego, który nadaje się zarówno do celów konsumpcyjnych, jak i na pasze dla zwierząt. Jakie są wymagania i zasady uprawy grochu? Jakie rodzaje grochu uprawiane są najczęściej? Kiedy jest czas na zbiory i skup grochu?

 

Wymagania i zasady uprawy grochu

Groch siewny jest jedną z mniej wymagających roślin uprawnych, choć oczywiście im wyższej jakości ziemia – tym lepsze będą plony. Najlepsze pod uprawę grochu są gleby piaszczysto-gliniaste, niekwaśne, przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne. O grochu mówi się, że jest rośliną klimatu chłodnego, dlatego jego wysiew zaczyna się stosunkowo wcześnie, bo już od połowy marca (optymalnie do przełomu marca i kwietnia). Uprawie nie szkodzą ujemne temperatury, które mogą się jeszcze zdarzać w tych miesiącach.

Groch zaczyna kiełkować w temperaturach oscylujących wokół 2-4 stopni Celsjusza, a wzrost roślin możliwy jest w temperaturach rzędu 13-18 stopni Celsjusza. Okres chłodów po wzejściu roślin sprawia, że te są dobrze ukorzenione (korzenie grochu mogą sięgać nawet metr w głąb ziemi) i lepiej się rozwijają. Z kolei wyższe temperatury i większa liczba godzin ze słońcem mają z reguły negatywny wpływ na smak i konsystencję nasion, które szybko przejrzewają i stają się bardziej mączyste. 

Sposób siania/sadzenia grochu zależy od odmiany. Niskie odmiany grochu mają sztywniejsze łodygi, których wysokość najczęściej nie przekracza kilkudziesięciu centymetrów. Odmiany wysokie, z łodygami o długości ponad 80 cm, są bardziej wiotkie i wymagają zastosowania odpowiednich podpór/tyczek. Do wysiania 1 hektara wystarczy zazwyczaj od 150-300 kg nasion średnich lub drobnych oraz 300-400 kg nasion dużych. Na żyznej glebie groch wysiewa się rzędami, z zachowaniem od 10-15 cm między nimi (na glebach słabszych) do 20, 25 lub 30 cm na glebach żyznych (odpowiednio: 20 cm dla odmian niskich, 25 cm dla odmian średnio wysokich i 30 cm dla odmian wysokich). Optymalna odległość między roślinami w rzędzie powinna wynosić około 5 cm. 

Rodzaje grochu

Uprawiane jest minimum kilka rodzajów grochu siewnego, wśród których zdecydowanie najbardziej plenna jest Batuta. To odmiana bardzo trwała, odporna na różnego rodzaju choroby i w niewielkim stopniu narażona na pękanie strąków i obsypywanie nasion. Odmiana Tarchalska to groch, który zapewnia wysoki i stabilny plon przez kilka lat, cechuje się wysoką odpornością na pękanie oraz choroby. Kolejną odmianą o podobnych cechach jest Ezop – bardzo odporny na choroby i dający średnio wysokie plony. Nasiona wszystkich wymienionych wyżej odmian mają bardzo wysoką lub wysoką zawartość wartościowego białka. 

Zalety uprawy grochu

Groch siewny to roślina strączkowa, której uprawa nie wymaga wysokiej jakości ziem, ani szczególnych warunków atmosferycznych. Można ją również stosować z powodzeniem w płodozmianie, w którym odgrywa istotną rolę jako roślina przerywająca uprawę zbóż po sobie. Groch to doskonały przedplon dla gatunków ozimych (pszenicy, jęczmienia i rzepaku), dla których zostawia dużo zasobnych w składniki mineralne (w tym azot!) resztek pożniwnych. Ponadto groch jest rośliną fitosanitarną, a to oznacza, że bierze udział w oczyszczaniu gleby i likwidowaniu zagrożeń jakie niosą za sobą choroby roślin. Plony upraw grochu siewnego charakteryzują się wysokim procentem wykorzystania – zarówno jako groch konsumpcyjny, jak i produkt na paszę dla zwierząt (śruta grochowa i otręby grochowe). 

Postępowanie z grochem po zbiorach

Postępowanie z grochem zależy od odmiany rośliny oraz jej przeznaczenia. Niektóre odmiany grochu wymagają również podjęcia odpowiednich działań przed zbiorem, np. groch łuskowy należy poddać desykacji, czyli wysuszaniu nasion. 

Skup grochu – kiedy?

Sezonowy skup grochu trwa zazwyczaj od czerwca do wczesnej jesieni i wynika bezpośrednio z terminów zbirów poszczególnych odmian rośliny. Zasady współpracy są ogólnie nakreślane przez przedsiębiorstwa skupujące, a szczegóły uzgadniane indywidualnie między stronami transakcji. 

Sprawdź ofertę skupu grochu dostępną w województwie lubelskim oraz w całej Polsce: http://agrol-szymanski.pl/skup-grochu.html

Skup grochu w województwie lubelskim

Województwo lubelskie to region, w którym rolnicy mają do dyspozycji gleby świetnej jakości, czego efektem są satysfakcjonujące plony. To tutaj działa Gospodarstwo Rolne AGROL, które od ponad dziesięciu lat zajmuje się produkcją kwalifikowanego materiału siewnego (m.in. grochu siewnego), cieszącego się doskonałymi opiniami klientów. Z kolei skupem grochu profesjonalnie zajmuje się P.P.H. i U. AGROL Robert Szymański, które oferuje swoim klientom konkurencyjne ceny.

AGROL Szymański prowadzi skup grochu konsumpcyjnego i grochu obłuskanego (połówek), a także skup śruty grochowej i otrębów grochowych. Skup prowadzony jest nie tylko w okolicach Hrubieszowa (tam przedsiębiorstwo ma swoją siedzibę), ale również na terenie całego województwa lubelskiego oraz kraju. AGROL Szymański oferuje odbiór nasion od klientów własnym transportem – wystarczy skontaktować się pod podanym na stronie numerem telefonu lub mailem i ustalić wszelkie szczegóły transakcji. 

 

(tekst i fot. mat. sponsora)