Hrubieszów: Kelner, barman, kelner od win

W dniach 4-6 listopada 2016 r. w hrubieszowskim Zespole Szkół nr 1 odbył się kurs „Nauka usługiwania – Kelner – Barman – Kelner od win”, przeprowadzony przez Pana Grzegorza Górnika – założyciela Akademii Kelnerskiej.

Reklamy

 

Zajęcia składały się z ciekawych wykładów oraz ćwiczeń praktycznych i obejmowały szeroką tematykę z zakresu nauki usługiwania, zadań, jakie stoją przed barmanem i wiedzy sommelierskiej.

Uczestnicy mieli okazję zobaczyć pełny wachlarz sztućców stołowych, zastawy stołowej i szkła. Samodzielnie flambirowali banany, degustowali homara, ślimaki i ostrygi oraz wykonywali koktajle. Uczestniczy kursu uczyli się profesjonalnie nosić talerze, tarze z napojami, poznali też zasady serwisu francuskiego i niemieckiego.

Bardzo cenne okazały się uwagi z zakresu savoir-vivre’u , które młodzież na pewno wykorzysta w życiu codziennym. Pan Grzegorz w dowcipny sposób uzupełniał wiedzę ciekawostkami z życia kelnera. Opowiedział również o swojej karierze zawodowej. Na zakończenie kursu uczestnicy otrzymali certyfikaty w języku polskim i angielskim.

 

Joanna Koszerny