W każdym domu znajdują się urządzenia AGD, których zadaniem jest ułatwienie nam pracy, np. w trakcie przygotowywania potraw, jak również utrzymywanie pożądanej temperatury żywności, co sprzyja możliwości długiego jej przechowywaniama
Żadna kuchnia i restauracja, a nawet mały punkt gastronomiczny nie mógłby funkcjonować bez lodówki. Obecnie mamy bardzo dużo modeli do wyboru, wśród których wymienić można wersje: jedno drzwiowe, z zamrażalnikiem, Side by Side, szufladowe i inne.
Najważniejszą funkcją tego sprzętu jest schłodzenie produktów żywnościowych do odpowiednio niskiej temperatury. Umożliwia to specjalny system chłodzenia, jak również coraz częściej wykorzystywane we współczesnych lodówkach rozwiązanie- Multi Air Flow, które gwarantuję odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz urządzenia.
Klienci mogą wybierać spośród wielu wersji kolorystycznych, o odmiennych wymiarach, jak i parametrach. Lodówki obecnie produkowane cechują się najwyższą klasą energetyczną, nie trzeba ich rozmrażać, ponieważ zastosowany w nich system No Frost zapobiega osadzaniu się szronu. Dzięki temu urządzenie może pracować bez przerw, koniecznych na pozbycie się lodu, tak jak miało to miejsce w przypadku sprzętów starego typu. W celu zachowania długiego okresu świeżości poszczególnych produktów, a jednocześnie uniknięcia namnażania się niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, poszczególne powierzchnie są pokrywane specjalną warstwą antybakteryjną. Dzięki niej nie tylko możemy jeść zdrową żywność, ale dodatkowo z naszej lodówki nie będą wydobywały się nieprzyjemne, często dość intensywne zapachy, towarzyszące np. przechowywaniu serów dojrzewających.
Ciekawą opcją, jaką wprowadzono w nowoczesnych lodówkach jest bezkolizyjne zamykanie drzwi, a także włączanie alarmu, w przypadku gdy urządzenie jest nie domknięte przez określony czas. Ponadto można zdecydować się na model, wyposażony w dozownik soku lub wody mineralnej, dzięki czemu możemy zawsze pić świeże napoje, schłodzone do odpowiedniej temperatury. Sterowanie elektroniczne znacznie ułatwia obsługę lodówki, a jednocześnie pozwala nam na wybranie właściwego programy, który będzie dopasowany do danego rodzaju produktów żywnościowych.
Cechą charakterystyczną współczesnych sprzętów agd jest ich ciekawa lina. Możemy wybierać spośród różnych produktów utrzymanych w różnych odcieniach: klasyczna biel, inox, czerń i wiele innych metalicznych odcieni. Dzięki temu możemy idealnie dobrać odcień urządzenia do reszty sprzętów kuchennych, jak również pod kolor mebli kuchennych.
fot. mat. sponsora