19 kwietnia 2024

Oświadczenie Klubu Radnych Rady Miejskiej w Hrubieszowie „W jedności siła”

W związku z oświadczeniem Burmistrza Miasta Hrubieszowa wydanym po nieodbytej nadzwyczajnej sesji Rady Miejskiej w Hrubieszowie zwołanej na jego wniosek, w dniu 4 września 2013 roku, pragniemy uspokoić mieszkańców Hrubieszowa. Jesteśmy odpowiedzialnymi radnymi i dobro naszego miasta jest naszym nadrzędnym zadaniem.

Głównym celem sesji zwołanej na dzień 4 września 2013 roku, było przekonanie Radnych do uchylenia uchwał z dnia  4 lipca 2013 roku oraz 16 lipca 2013 roku o przeprowadzeniu referendum i obniżce wynagrodzenia Burmistrza Miasta, a nie zmiany w budżecie.

Burmistrz posiada pełnomocnictwa do przekazywania środków finansowych pomiędzy paragrafami i nie jest potrzebne do tego natychmiastowe stanowisko Rady Miasta. Nie ma więc żadnego zagrożenia dla prowadzonych inwestycji i ogólnego funkcjonowania Hrubieszowa.

W kontekście wysłuchanego nagrania z sesji, wynika natomiast, że Burmistrzowi zależy głownie na uchwałach dotyczących bezpośrednio jego osoby. Rada Miasta zapraszała Burmistrza na sesje, których przedmiotem były sprawy dotyczące referendum i wynagrodzenia. Miał on możliwość składania wyjaśnień − niestety zainteresowany nie stawił się. Pragniemy nadmienić, że Pan Burmistrz  nie uczestniczył  w trzech kolejnych sesjach, w których były podejmowane  istotne tematy  dla mieszkańców.

W związku z powyższym, Rada Miasta mając na względzie dobro społeczne podjęła powyższe uchwały i nie zmieni zajętego stanowiska.

Bojarczuk Józef

Kawalec Reginald