Do konkursu na najlepsze potrawy i produkty spożywcze województwa lubelskiego „Wojewódzki Lider Smaku” przystąpiło w tym roku 13 firm, które wystawiły do oceny 16 wyrobów.
Wojewódzki Lider Smaku ruszył po raz dwunasty – Perły, sakiewki, delicje
Do konkursu na najlepszepotrawy i produkty spożywcze województwa lubelskiego „Wojewódzki Lider Smaku” przystąpiło w tym roku 13 firm, które wystawiły do oceny 16 wyrobów. Wyłącznym organizatorem przedsięwzięcia jest Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie. Jego celem jest przede wszystkim promocja najlepszych potraw oraz produktów spożywczych wytwarzanych przez przedsiębiorstwa mające swoje siedziby na terenie województwa lubelskiego
Łącznie w jedenastu poprzednich edycjach „WLS” przyznane zostały certyfikaty dla ponad 200 potraw i produktów. Kapitule oceniającej wyroby przewodniczy co roku prof. dr hab. Barbara Baraniak, kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ogłoszenie wyników konkursu i uroczyste wręczenie nagród jest planowane na luty.
Uczestnicy XII edycji Programu Wojewódzki Lider Smaku
Firma / produkt lub potrawa:
Perła Browary Lubelskie SA – perła chmielowa
DOM-MAK Dąbrowski Jerzy- Makaron z jaj przepiórczych
Gniecki Hotel & Restauracja – Sakiewki z ciasta gryczanego z farszem z kaczki serwowanej z kurką na maśle oraz karmelizowaną figą (zdjęcie stoiska Gniecki podczas posiedzenia Kapituły)
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie – chleb żytni wieloziarnisty
Piekarnia-Cukiernia Abramowicz i Spółka Spółka Jawna – bułka z kiełkami żyta
Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” Sp. z o.o.- szczupak faszerowany
Wytwórnia Makaronu domowego POL-MAK SA – gniazda wstążki pełnoziarniste
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie – kiełbasa szlachecka
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach – zsiadłe mleko
„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Robotnik” w Zamościu – wafle kajmakowe i chleb żytni bez drożdży
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej – chleb żytni tradycyjny i francuskie delicje
„Symfonia Smaku” Kinga Rakowska – Kartacze z mięsem i boczkiem
„Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie – chleb świętej Hildegardy z Bingen i napoleonka
Na zdjęciu grupowym – uczestnicy programu wraz członkami kapituły (27 X 2016r. – I posiedzenie Kapituły Programu – Dwór Anna Jakubowice Konińskie).