22 listopada 2024

ZS nr 1: Szkolne obchody Światowego Dnia Kelnera

W związku z VII obchodami Światowego Dnia Kelnera, 27 marca 2017 r. w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie odbyły się Szkolne Obchody Światowego Dnia Kelnera.

Reklamy

 

Młodzież naszej szkoły uczestniczyła w pokazie wykorzystania zastawy i bielizny stołowej w wykonaniu uczennic z klasy IItc (kelner): Iwanny Dmytruk i Elwiry Grądkowskiej pod kierunkiem Ewy Szeweńko.

Celem Szkolnych Obchodów Światowego Dnia Kelnera było: upowszechnianie wiedzy związanej z zasadami nakrywania stołu, doskonalenie umiejętności estetycznych oraz propagowanie umiejętności kelnerskich w klasach żywieniowych – począwszy od estetycznego wyglądu kelnera i jego zachowania wobec klienta.

Reklamy

W pokazach uczestniczyły klasy: Itb, IItb, IIItb, kształcące się w zawodzie – technik żywienia i usług gastronomicznych i klasa IIIa – kucharz. W ramach obchodów odbył się Szkolny Konkurs Kelnerski „Na najładniejszy stół wielkanocny” przygotowany pod kierunkiem nauczycieli: Magdaleny Jędruszczak, Beaty Tomaszczuk i Moniki Kot.

Uczestniczyło w nim siedem drużyn, które pokazały swój kunszt i wiedzę na temat nakrycia stołu i obsługi gości. Honorowym gościem obchodów był Pan Przemysław Gniecki – właściciel restauracji „U chłopa”, który wiedzą i profesjonalizmem zawodowym wspomógł komisję konkursową podczas oceny.

Reklamy

Informacje dotyczące zawodu kelnera, z uwzględnieniem jego rangi wśród zawodów XXI wieku, w szkolnym radiu Scholl przedstawiły uczennice: Renata Krawczuk i Paula Łapa, które odczytały felieton na temat profesji kelnera przygotowany pod kierunkiem Beaty Tomaszczuk.

Udowadniały one, że kelner, jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, stanowi wizytówkę lokalu. Szkolne Obchody Światowego Dnia Kelnera przypominają nam, że KELNER to nie tylko zawód, to również „styl życia”, to RZEMIOSŁO zawodowe wykonywane przez osobę fizyczną, posiadającą udokumentowane KWALIFIKACJE do wykonywania tego zawodu.

Podkreśliły, że to właśnie kelnerzy – profesjonaliści prezentujący niezwykły kunszt zawodowy i wysoką kulturę osobistą ,wpływają na zadowolenie gości. Kelner powinien umieć ocenić gościa na podstawie jego zachowania, wyglądu, rozmowy i dopasować swoje umiejętności w zakresie obsługi, ponieważ daje to gwarancję jego powrotu i korzystania z usług lokalu. Dlatego dewizą tego zawodu jest JAKOŚĆ, którą pamięta się o wiele dłużej niż cenę za usługę.

Pierwsze kroki młodych kelnerów nie są jednak łatwe. Jak nie popełnić błędu? Jedną z zasad jest przestrzeganie standardów obsługi kelnerskiej, do których należą m.in. etapy obsługi kelnerskiej, takie jak: powitanie i wskazywanie miejsca gościom, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, realizacja rachunku, pożegnanie gości czy rozmowa z nimi. Tego właśnie uczą się młodzi kelnerzy.

Podsumowując, dobry kelner musi być wykształcony, rozumieć swój zawód, znać ludzi, wiedzieć wszystko o obsłudze gości, prowadzić rozmowę, ale i umieć milczeć, musi być profesjonalistą. Sztuka usługiwania to aktorstwo, chodzi tu zarówno o improwizowanie, jak i sposób podawania oraz produkt końcowy. Klient ma czuć się oczarowany. Uczennice, z okazji Światowego Dnia Kelnera, złożyły także życzenia wszystkim kelnerom i nauczycielom zawodu pracującym w naszej szkole.


Jak zostać kelnerem?

Osoby, które chcą znaleźć zatrudnienie w zawodzie kelnera, mogą ukończyć Technikum w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie. Nauka w szkole przygotowuje do profesjonalnej obsługi klientów. Przyszli kelnerzy uczą się, jak należy dbać o stanowisko pracy, przygotowywać lokal na przyjęcie gości, dopasowywać wystrój pomieszczenia do rodzaju imprezy, przyjmować zamówienia od klientów, doradzać przy wyborze potraw i odpowiednio je reklamować oraz podawać do stołu. Program nauczania obejmuje również naukę przyrządzania podstawowych potraw i napojów, nakrywania do stołu, naukę obsługi urządzeń niezbędnych w pracy kelnera, jak również zagadnienia związane z zapleczem gospodarczym, zarządzaniem lokalem, marketingiem czy finansami. W ramach nauki uczniowie odbywają 4-tygodniowe praktyki zawodowe. W tym roku klasa II odbędzie je w Grecji, w rejonie Larissy nad Morzem Egejskim, w ramach projektu „Doświadczenie przede wszystkim – organizacja staży zawodowych w zagranicznych przedsiębiorstwach dla uczniów” organizowanego ze środków unijnego programu Erasmus Plus.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów z kwalifikacji T.9 i T.10 absolwenci mogą pracować w zawodzie kelnera, we wszelkiego rodzaju instytucjach związanych z gastronomią, hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach, dyskotekach. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych. Dodatkowo powinni rozwijać się i pogłębiać tajniki wiedzy, kończąc stosowne kursy – np. barmana, baristy, sommeliera, hydrosommeliera.

 

Beata Tomaszczuk

fot. ZS nr 1