16 kwietnia 2024

Lublin: Przed nami V edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Benefis Roberta Makłowicza

Łączy wielokulturowy smak Lubelszczyzny z muzyką, wystawami, akademią fotografii i poezją, promuje turystykę jako gałąź gospodarki. Taki jest Europejski Festiwal Smaku. Jego piąta edycja rozpoczyna się już 5 września.

Dziś odbyła się konferencja prasowa zapowiadająca wydarzenie. Wzięli w niej udział m.in. wicemarszałek województwa lubelskiego Krzysztof Grabczuk i dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Piotr Franaszek.

Impreza potrwa do 8 września. Patronuje jej m.in. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego i Urząd Miasta Lublin.

Tegoroczna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku to ponad 100 wydarzeń kulturalnych, kulinarnych i towarzyskich, w tym roku wzbogaconych o pakiet warsztatów „Smakuj Życie”, podczas których lekarze, psychoterapeuci i trenerzy biznesu – podpowiedzą jak skuteczniej prowadzić biznes i smakować życie na Lubelszczyźnie.

Na Scenie Smaku zaprezentowane zostaną m.in.  przykłady dobrych praktyk biznesowych. Od pensjonatu „Uroczysko Zaborek”, przez klasztor Oblatów w Kodniu, restauracje „Sitarska” w Biłgoraju”, „Muzealna” w Zamościu, „Kuchnia i wino” w Kazimierzu, po klaster Dolinę Ekologicznej Żywności.

W tym roku na muzycznej scenie zagości Serbia. Na festiwalu zagrają  SANJA ILIC & BALKANIKA – ulubiony zespół Ennio Morricone oraz  THE GIPSY KAL BAND, którego premiera polskiej płyty odbędzie się w Lublinie.

Wśród kulinarnych osobistości na festiwalu pojawią się m.in.  Hanna Szymanderska (autorka ponad 50 książek o polskiej kuchni), prof. Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej, Grzegorz Łapanowski, gospodarz nowego programu Top Chef, Paweł Loroch z „Pytania na śniadanie” – gwiazdą będzie Robert Makłowicz, który zdecydował się obchodzić benefis w Lublinie.

W czasie festiwalu zostanie też zaprezentowana działalność wybitnego fotografa Czesława Czaplińskiego, którego wystawa „Polscy artyści Europie” gości w Muzeum Lubelskiem. Nie zabraknie też Leszka Mądzika, który razem z Czesławem Czaplińskim i Tadeuszem Rolke, nestorem polskiej fotografii reportażowej poprowadzi zajęcia w Akademii Fotografii – to przykład kultury jako dobrego biznesu. 


V EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU w Lublinie – PROGRAM 


CZWARTEK – 5.09.2013

10.00-15.00 – Smaki Kozłówki, Centrum Promocji Województwa Lubelskiego
15.00 – Rozpoczęcie Jarmarku św. Jacka oraz Zielonego Targu na Błoniach
18.00 – Uroczyste otwarcie Festiwalu Smaku połączone z wernisażem wystawy „Natura i harmonia”, Muzeum Lubelskie
19.00 – Wernisaż wystawy „Prawosławie przez dziurkę. Wystawa Fotografii otworkowej Ojca Sofroniusza”, klasztor Dominikanów
19.30 – „Noc Golonkożerców”, Stary Browar ul. Bernardyńska 15


PIĄTEK – 6.09.2013

10.00 – Konkurs Lubelskie Smaki, dziedziniec Muzeum Lubelskiego
12.00-22.00 – Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem (Dolina Ekologicznej Żywności, Chata Rybacka, pokazy kulinarne, animacje dla najmłodszych, dmuchańce-skakańce, akademia golfa)14.00 – Warsztaty fotograficzne z Tadeuszem Rolke – „Sztuka reportażu”, Galeria Sceny Plastycznej KUL
16.00 – LEICA OPEN DAY – prezentacja kultowych aparatów LEICA, Galeria Sceny Plastycznej KUL
17.00-22.00 – Warsztaty Smakuj Życie (różne lokalizacje: Trybunał Koronny, Stary Browar ul. Bernardyńska 15, Hades Szeroka)
17.00 – Salon Literacki – spotkanie z redakcją kwartalnika „Dolina Bugu”, restauracja Old Pub
17.00 – Stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku – pokaz Grzegorza Łapanowskiego, Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem
17.30 – Warsztaty Smakuj Życie – spotkanie z Collinem P. Sissonem, Trybunał Koronny
18.00 – Wernisaż wystawy fotografii Czesława Czaplińskiego – „Polscy Artyści Europie”, Muzeum Lubelskie
21.00 – Kawa i spotkanie w klubie festiwalowym, restauracja Czarny Tulipan 

SCENA SMAKU – PLAC PO FARZE
15.00 – RYBA OD KUCHNI – LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”
SMAKI LUBELSZCZYZNY:  MAGICZNE PODLASIE
16.00 – Pokaz kulinarny – klasztor Ojców Oblatów w Kodniu – „Jagnięcina po prowansalsku”
17.00 – Pokaz kulinarny – Pensjonat „Uroczysko Zaborek” – „Przysmaki The Rolling Stones”
18.00 – EUROPA NA TALERZU – pokaz kulinarny JE AN BOS – „Królewska dziczyzna”
19.00 – Powitanie Roberta Makłowicza na Scenie Smaku
19.15 – Koncert zespołu BALKANIKA 


SOBOTA – 7.09.2013

10.00-21.00 – Warsztaty Smakuj Życie (różne lokalizacje: Trybunał Koronny, Stary Browar ul. Bernardyńska 15, Hades Szeroka)
10.00-22.00 – Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem (Dolina Ekologicznej Żywności, Chata Rybacka, pokazy kulinarne, animacje dla najmłodszych, dmuchańce-skakańce, akademia golfa)
10.00 – Konkurs Lubelskie Smaki – Uczniowie, dziedziniec Muzeum na Zamku
11.00 – Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem
12.00 – Warsztaty fotograficzne z Leszkiem Mądzikiem – „Sztuka patrzenia”, Galeria Sceny Plastycznej KUL
13.00 – Salon Literacki – spotkanie z twórcą horrorów Stefanem Dardą, restauracja Old Pub
13.45 – Salon Literacki – spotkanie z pisarzem Krzysztofem Czarnotą, restauracja Old Pub
14.00 – Panel dyskusyjny „Smak i Kultura a Promocja gospodarcza regionu”, Muzeum Lubelskie
14.15 – XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek, obrady kapituły, restauracja Old Pub
14.30 – Salon Literacki – spotkanie z autorkami przewodników „Lwów po polsku”, restauracja Old Pub
15.15 – Salon Literacki – spotkanie z fotografem Bartoszem Dybowskim, restauracja Old Pub
16.00 – LEICA OPEN DAY – prezentacja kultowych aparatów LEICA, Galeria Sceny Plastycznej KUL
16.00 – Stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku – pokaz Grzegorza Łapanowskiego, Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem
18.00 – Benefis Roberta Makłowicza cz. 1, Muzeum Lubelskie (tylko na zaproszenia)
22.00 – BAŁKAŃSKA NOC – DJ YANECK plus goście, klub Dom Kultury 

SCENA SMAKU – PLAC PO FARZE
14.30 – RYBA OD KUCHNI – LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”
15.00 – SMAKI LUBELSZCZYZNY: WIELOKULTUROWE ROZTOCZE
15.00 – Pokaz kulinarny – Olejarnia świąteczna – „Tak smakuje Roztocze”
15.40 – Pokaz kulinarny – Chata Rybaka z Bondyrza – „Pstrąg po roztoczańsku”
16.30 – Pokaz kulinarny – Restauracja Muzealna z Zamościa – „Ormiański smak Zamościa”
17.15 – Pokaz kulinarny – Restauracja Sitarska z Biłgoraja – „Gęś po biłgorajsku”
17.45 – Ogłoszenie wyników konkursu Lubelskie Smaki oraz Turnieju Nalewek
18.00 – EUROPA NA TALERZU – pokaz kulinarny Sebastiana Kaufmana – Smaki Rosji
19.00 – Koncert promocyjny pierwszej płyty w Polsce – THE GYPSY KAL BAND
20.30 – Benefis Roberta Makłowicza cz. 2 z udziałem artystów sceny i kuchni


MAŁY FESTIWAL KAWY 
Alternatywne metody parzenia kaw – DRIP, CHEMEX, AEROPRESS, FRENCHPRESS, SYPHON – Kap Kap Cafe, ul. Narutowicza 33 – pokazy o godz.: 12, 14, 16
Wypalanie kawy oraz degustacja espresso najwyższej jakości – Cafe Teatralna, ul. Narutowicza 17 – pokazy o godz.: 15, 16, 17
Wykład z degustacją kawy z segmentu speciality – Coffe Cupping oraz prażenie kawy – Trybunalska Cafe, Rynek 4 – pokazy w godz.: 15, 17, 18
Latte Art – pokaz sztuki malowania na kawie – Akwarela Cafe, Rynek 6 – pokazy o godz.: 16, 17, 18
Sposób przyrządzania drinków na bazie kawy i alkoholu – Coffe in Good Spirits – Czarny Tulipan, ul. Grodzka 1 – pokazy o godz.: 16, 17, 18 


NIEDZIELA – 8.09.2013

10.00-22.00 – Warsztaty Smakuj Życie (różne lokalizacje: Trybunał Koronny, Stary Browar ul. Bernardyńska 15, Hades Szeroka)
10.00-22.00 – Zielony Targ na Błoniach pod Zamkiem (Dolina Ekologicznej Żywności, Chata Rybacka, pokazy kulinarne, animacje dla najmłodszych, dmuchańce-skakańce, akademia golfa)
12.00 – Warsztaty fotograficzne z Czesławem Czaplińskim – „Sztuka portretu”, Galeria Sceny Plastycznej KUL
16.00 – LEICA OPEN DAY – prezentacja kultowych aparatów LEICA, Galeria Sceny Plastycznej KUL
18.00 – Wernisaż wystawy fotografii Tadeusza Rolke i Grupy Twórczej Motycz – „Smaki fotografii”, Pub u Fotografa 

SCENA SMAKU – PLAC PO FARZE
13.00 – Festiwal Pierogów Bałkańskich – Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników/O Lublin
14.30 – RYBA OD KUCHNI – LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”
15.00 – SMAKI LUBELSZCZYZNY: MAGICZNY TRÓJKĄT – LUBLIN-KAZIMIERZ-NAŁĘCZÓW
15.00 – Pokaz kulinarny – Andrzej Widelski – „Teatr tatara”
15.30 – Pokaz kulinarny – restauracja Przystań – „Nerka z rusztu”
16.00 – Pokaz kulinarny – restauracja Kuchnia i Wino z Kazimierza – „Jagnięcina Witolda Kuncewicza”
17.00 – Pokaz kulinarny – SPA Nałęczów – „Odchudzamy kuchnię”
18.00 – EUROPA NA TALERZU – pokaz kulinarny IVO VIOLANTE – „Jagnięcina w 3 odsłonach”
19.00 – Koncert zespołu TRANSLOLA
20.30 – Wernisaż wystawy „Grafika z kolekcji Barbary i Stanisława Bałdygów”, klub festiwalowy Czarny Tulipan
21.00 – Wieczór pożegnalny w klubie festiwalowym Czarny Tulipan

 

Info i fot. lubelskie.pl