5 listopada 2024

Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny

Horodło

Reklamy

Głównym punktem jarmarku był konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2010, którego celem jest poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą się stać jego wizytówką.

b>Komunikat
z Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego
odbytego w dniu 25.07.2010 r. w Horodle

Reklamy

Głównym punktem jarmarku był konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2010, którego celem jest poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą się stać jego wizytówką, poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych, jak również przez lokalne organizacje, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa.

Reklamy

Do konkursu przystąpiło 6 Kół Gospodyń Wiejskich z: Horodła, Lisek, Bereżnicy, Poraja, Zadębiec, Wiszniowa, Klub Seniora z Horodła oraz Panie Wiesława Adamczyk z Cegielni i Urszula Bartczak z Horodła.

Komisja konkursowa w składzie:
1. Maria Fornal – z Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego /oddział Zamość
2. Zofia Puchacz – specjalista ds. przedsiębiorczości i turystyki WODR w Końskowoli
3. Paweł Kłosiński – podinspektor Wydziału Edukacji, Kultury, Kultury,Kultury Fizycznej i Turystyki Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie

po wnikliwej ocenie 78 potraw w 3 kategoriach:
– Ciasta, chleby i inne wypieki;
– Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
– Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).

według kryteriów:
– smak potrawy
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
– oryginalność potrawy
– sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania)

przyznała I nagrody następującym wystawcom:
– KGW w Poraju za pierogi gotowane z soczewicą
– KGW Liski za nalewkę miętową
– Klub Seniora Horodło za pierogi pieczone z grochem i makiem

II nagrody:
– KGW Liski – za chleb ziarnisty
– KGW Poraj -nalewka z tarniny
– KGW Bereżnica – za kiełbasę z dzika

III nagrody:
– KGW Wiszniów – za kołacz wielosmakowy
– Wiesława Adamczuk z Cegielni – za nalewki ziołowe
– KGW Horodlanki za kulebiak z sosem ogórkowym

oraz wyróżniła:
– Urszulę Bartczak za ogórki faszerowane
– KGW Liski – za bąboladę
– KGW Zadębce – za pierogi i paszteciki pieczone

Nagrody rzeczowe zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie. Ponadto Partner Bank BPH grupa GE Capital w Hrubieszowie ufundował nagrody specjalne dla:

– KGW Bereżnica za udziec z dzika
– Pani Wiesławy Adamczuk z Cegielni za nalewkę z kaliny
– KGW Wiszniów za ciasteczka owsiane
– KGW Horodło za wygląd stoiska
– KGW KGW poraj za kiełbasę swojską
– KGW Liski za cytrynówkę

Imprezie towarzyszyły koncerty kapel „Horodlacy” z Horodła, „Stah” z Werbkowic, zespołów śpiewaczych „Nadbużanie”, „Kresowianie”, „Kopyłowianki”, młodzieżowego duetu „Fargo” – działającego przy GOK Horodło, występy kabaretów „Szara Eminencja” z Werbkowic, „Taki Sobie” z Klubu Seniora z Horodła, „Ja i Oni” z GOK Horodło.

W godzinach wieczornych odbyła się zabawa taneczna z zespołem „Nexus”, której sponsorem był „Bar u Oskara” z Hrubieszowa.

Info i foto:
GOK w Horodle